SUA: Rusia are o “responsabilitate enormă” pentru sutele de morţi din enclava siriană Ghouta

Fără sprijinul Rusiei, devastările şi decesele din Ghouta de Est - Siria, cu siguranţă că nu s-ar fi întâmplat, a afirmat o purtătoare de cuvânt a Administraţiei americane.
Scenă a luptelor în Ghouta de Est, o enclavă situată în apropiere de capitala siriana Damasc, februarie 2018.
Scenă a luptelor în Ghouta de Est, o enclavă situată în apropiere de capitala siriana Damasc, februarie 2018. (Abdulmonam Eassa/AFP/Getty Images)

SUA a criticat Rusia pentru bombardarea Ghoutei de Est, susţinând că Moscova are o “responsabilitate enormă” în legătură cu cele peste 400 de persoane ucise în această lună în suburbia Damascului.

Departamentul de Stat al SUA a cerut Rusiei să îşi folosească influenţa asupra guvernului sirian pentru a pune capăt crimelor, în timp ce diplomaţi americani au făcut presiuni pentru adoptarea unei rezoluţii care cere un armistiţiu de 30 de zile în Ghouta. Proiectul de rezoluţie va fi supus vineri votului în Consiliul de Securitate al ONU.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, a acuzat Rusia pentru faptul că nu l-a împiedicat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi armata sa, care au lansat în această lună o campanie totală pentru a înfrânge militanţii din Ghouta. Kremlinul şi Damascul au afirmat că această campanie va fi similară cu sângeroasa campanie pe care au desfăşurat-o atunci când au preluat controlul asupra oraşului Alep.

“Ce vor face pentru a opri distrugerile, decesele, crimele care au loc în Siria?”, i-a întrebat Nauert pe jurnalişti în Washington. “Fără sprijinul Rusiei în Siria, devastările şi decesele cu siguranţă că nu ar fi avut loc”.

“Rusia poartă o răspundere enormă pentru ce se întâmplă acolo”, a adăugat ea.

De asemenea, Nauert a învinuit Moscova de subminarea negocierilor la ONU privind o rezoluţie de impunere a unui acord de încetare temporară a focului, care ar permite accesul ajutoarelor la populaţia civilă blocată în Ghouta.

Ambasadorul rus la ONU a respins rezoluţia Occidentului, indicând posibilitatea unui vot împotriva propunerii în sesiunea de astăzi din Consiliul de Securitate.

Vasili Nebenzia a afirmat că mass media şi naţiunile Occidentului desfăşoară o “campanie de dezinformare” în legătură cu luptele din Ghouta şi ignoră ceea ce el a numit a fi “adevărul incomod”, şi anume că acolo operează câteva mii de luptători dintr-un grup afiliat la Al-Qaeda.

Nauert a declarat că luptele din Ghouta demonstrează eşecul negocierilor pentru pacea siriană ce sunt susţinute de ruşi. Acele negocieri au desemnat Ghouta de Est drept o “zonă de securitate”, unde luptele ar fi trebuit să fie în declin.

“[Luptele] arată ce fel de farsă a devenit această zonă de securitate”, a adăugat Nauert.

La ONU, ambasadorul american pe probleme economice şi sociale Kelley Currie a afirmat că Assad încearcă “să bombardeze sau să înfometeze” inamicii săi din Ghouta, la fel cum a procedat în Alep, Hama şi Homs.

Currie a precizat că Assad se bazează pe Rusia pentru a furniza acoperirea la ONU de care are nevoie pentru ca forţele sale să poată “continua bombardarea şi gazarea celor 400.000 de oameni” care locuiesc în Ghouta.

Publicaţia The Guardian a declarat într-un articol că situaţia din Ghouta ar putea deveni o nouă Srebrenica, făcând referire la un episod al războiului din Bosnia în perioada 1992-1995, când aproximativ 8.000 de musulmani au fost ucişi de către sârbii bosniaci, iar cadavrele lor au fost aruncate în gropi comune. Masacrul din Srebrenica din 1995 a durat 11 zile şi reprezintă una dintre numeroasele crime de război de care a fost acuzată armata Republicii Srpska că le-a comis în cursul conflictului.