SUA. Proiect de lege pentru apărare urmăreşte alocarea a 7,5 miliarde USD pentru Taiwan

Bancnote de 50 şi 100 de dolari
Bancnote de 50 şi 100 de dolari (Getty Images)

Un proiect de lege reintrodus recent la Capitol Hill urmăreşte să mărească cheltuielile de apărare ale SUA cu 1,5 miliarde de dolari pe an în următorii cinci ani, pentru a susţine postura defensivă a Taiwanului faţă de China.

Proiectul de lege crează “cadrul politic de generaţii pentru a demonstra angajamentul SUA faţă de o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă”, potrivit biroului de presă al senatorului american Cory Gardner. Numită Legea iniţiativei de reasigurare a Asiei, proiectul va mări fondurile destinate prezenţei regionale a armatei americane prin finanţarea operaţiunilor de promovare a libertăţii de navigaţie, pe care Beijingul le-a condamnat în trecut.

În plus, proiectul de lege “oferă sprijin vânzărilor regulate de arme către Taiwan”, a susţinut biroul de presă al lui Gardner. Aproximativ 150 milioane de dolari vor fi cheltuiţi anual “pentru susţinerea democraţiei, a statului de drept şi societăţii civile, inclusiv 10 milioane de dolari anual pentru eforturile de promovare a libertăţii de informare în Coreea de Nord”.

Departamentele americane de Stat şi al Apărării vor cheltui împreună fondurile respective în următorii cinci ani, stabilind costul total al iniţiativei la aproximativ 7,5 miliarde de dolari.

Proiectul de lege a mai fost prezentat în trecut, dar nu a fost aprobat.