SUA pregătită să discute despre îmbunătăţirea securităţii Israelului

Subsecretarul de stat american pentru probleme politice, Wendy Sherman.
Subsecretarul de stat american pentru probleme politice, Wendy Sherman. (Captură Foto)

Subsecretarul de stat american pentru probleme politice, Wendy Sherman, susţine că SUA este pregătită să discute despre acordarea unor ajutoare de securitate suplimentare către Israel, în condiţiile încheierii unui acord nuclear cu Iranul care este intens criticat de israelieni.

Sherman, negociatorul şef al Departamentului de Stat american în discuţiile nucleare iraniene, a declarat miercuri Comitetului Bancar al Senatului SUA că secretarul apărării Ash Carter a vizitat recent Israelul pentru a discuta chestiunea.

Ea a declarat că Washingtonul este pregătit să discute despre măsurile suplimentare ce pot fi luate pentru a îmbunătăţi securitatea Israelului atunci când premierul israelian Benjamin Netanyahu va dori să facă acest lucru.

Carter a vizitat Israelul în 21 şi 22 iulie, având întâlniri cu diverşi lideri israelieni, inclusiv cu Netanyahu.

În 21 iulie, Carter s-a întâlnit cu Moshe Yaalon, ministrul israelian pentru probleme militare, şi a afirmat că SUA este pregătită să intensifice relaţiile militare cu Israelul.

Înainte de a ajunge la Tel Aviv, Carter a declarat reporterilor că acordul nuclear nu împiedică Washingtonul să folosească forţa militară împotriva Iranului dacă consideră că acest lucru ar fi necesar.

Deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord bun cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat. Până în 17 septembrie, Congresul SUA trebuie să evalueze şi eventual să voteze împotriva acordului.

Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.

În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.

Netanyahu conduce o campanie intensă de a convinge legiuitorii americani să nu aprobe acordul, susţinând că acesta reprezintă o greşeală istorică şi că va permite Iranului să obţină arme atomice.

Acordul nuclear al marilor puteri cu Iranul va duce la război şi la o cursă de coşmar în privinţa înarmării nucleare regionale, a declarat Netanyahu într-un discurs online adresat marţi seara evreilor din SUA şi Canada, conform ziarului Times of Israel.

Acest acord cu Iranul este cu atât mai controversat cu cât ambasadorul iranian la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că acestei organizaţii îi este interzis să dezvăluie Statelor Unite orice fel de detalii privind acordurile pe care aceasta le-a semnat cu Teheranul în privinţa inspectării contestatului său program nuclear, conform Washington Free Beacon.

Recentele dezvăluiri ale Iranului indică faptul că acordul nuclear încheiat recent cu marile puteri include o serie de acorduri "secundare" asupra regimurilor critice de inspecţie, care nu sunt nici publice şi nici supuse evaluării de către SUA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.