SUA pregăteşte o listă a apropiaţilor lui Putin care vor fi sancţionaţi pentru presupusa implicare în alegerile din 2016

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Departamentul Trezoreriei americane finalizează prima sa lista oficială a “oligarhilor” apropiaţi de guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin, generând o serie de mişcări din partea bogătaşilor ruşi pentru a-şi proteja averile şi reputaţiile.

Unele persoane care consideră că vor ajunge pe această listă au efectuat teste de stres privind impactul potenţial asupra investiţiilor lor, au susţinut două persoane la curent cu problema. Alţii îşi lichidează holding-urile, conform consultanţilor lor americani.

Oameni de afaceri ruşi au abordat foşti oficiali ai Trezoreriei şi Departamentului de Stat din SUA cu experienţă în sancţiuni pentru a fi ajutaţi să rămână în afara listei, a afirmat Dan Fried, care a lucrat anterior în Departamentul de Stat, adăugând că a refuzat astfel de cereri.

Unii cetăţeni ruşi au trimis delegaţi la Washington pentru a încerca să evite lobby-uri pentru dezvăluiri de informaţii, conform unei persoane care a fost contactată.

Se preconizează că raportul va fi echivalentul unei liste negre a elitei ruse şi a fost întocmit pe baza unei legi pe care preşedintele Donald Trump a semnat-o cu ezitare în august 2017 – o lege care urmăreşte să penalizeze Kremlinul pentru presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Legea respectivă a pus la dispoziţia Trezoreriei, Departamentului de Stat şi agenţiilor de informaţii 180 de zile pentru a identifica persoane în funcţie de „apropierea lor de regimul rus şi în funcţie de averea lor netă”.

Termenul limită expiră în 29 ianuarie.

De asemenea, lista ar putea deveni o durere de cap în cadrul Trezoreriei, unde anumiţi oficiali sunt îngrijoraţi că [lista] ar putea fi combinată cu sancţiuni, a precizat o persoană familiară cu problema.

Oficiali ai Trezoreriei iau în considerare menţinerea secretă a unor porţiuni ale raportului – un lucru permis de lege – şi emiterea acestuia în forma unei scrisori trimisă de un oficial de rang înalt, Sigal Mandelker, în loc să fie publicată prin intermediul Biroului pentru Controlul Activelor Străine, care emite sancţiuni.

Acest lucru va ajuta la distingerea noii liste de listele separate care includ cetăţeni ruşi supuşi sancţiunilor economice americane, a adăugat persoana, sub protecţia anonimatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe