SUA pledează ca Moldova să devină parte a UE

(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)

SUA pledează pentru ca Republica Moldova să devină parte a UE, urmând ca Moldova să beneficieze şi în continuare de sprijin pentru dezvoltare. Declaraţia a fost făcută de senatorul american Robert Corker la întrevederea cu Preşedintele Parlamentului Igor Corman, informează Moldpres citând Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

Şeful Parlamentului a vorbit în cadrul întrevederii despre priorităţile agendei de integrare europeană a Republicii Moldova, consolidarea cooperării moldo-americane, evoluţiile din UTA Găgăuzia şi regiunea transnistreană, situaţia din Ucraina şi relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă.

Preşedintele Legislativului a dat asigurări că există determinare şi voinţă politică din partea coaliţiei de guvernare pentru ca Republica Moldova să-şi continue cursul de integrare europeană. ”Obiectivele noastre sunt menţinerea stabilităţii politice în ţară şi consolidarea coeziunii sociale pentru ca Republica Moldova să semneze şi să ratifice Acordul de Asociere în legislatura curentă. Trebuie să depăşim toate provocările şi riscurile pentru a asocia cit mai grabnic ţara noastră la UE”, a declarat Igor Corman.

Potrivit Preşedintelui Parlamentului, continuarea parcursului de integrare europeană va genera pentru cetăţenii moldoveni creşterea nivelului de trai. Igor Corman a subliniat importanţa informării populaţiei, într-un limbaj accesibil, despre beneficiile asocierii la UE. Totodată, Preşedintele Parlamentului a menţionat că procesul de integrare europeană nu exclude cooperarea cu partenerii tradiţionali din Est şi menţinerea unui dialog permanent atât bilaterală, cit şi în cadrul CSI.

Senatorul Robert Corker a încurajat autorităţile de la Chişinău să continue transformările de democratizare a ţării, precizând că progresele sunt vizibile. ”SUA îşi doreşte ca cetăţenii moldoveni să simtă libertatea şi democraţia, fără presiuni externe. Apreciez curajul autorităţilor din Republica Moldova şi observăm progresele pe care le faceţi pentru cetăţeni şi în vederea apropierii de UE”, a subliniat senatorul Robert Corker.

Robert Corker: SUA îşi doreşte ca cetăţenii moldoveni să simtă libertatea şi democraţia, fără presiuni externe. Apreciez curajul autorităţilor din Republica Moldova şi observăm progresele pe care le faceţi pentru cetăţeni şi în vederea apropierii de UE

La întrevedere au mai participat deputaţii Ana Guţu, Preşedinta Comisiei politică externă şi integrare europeană şi Valeriu Ghileţchi, Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – SUA.

Senatorul Robert Corker, membru al Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA, efectuează în premieră o vizită în Republica Moldova.