SUA plasează o miliţie irakiană sprijinită de Iran pe lista organizaţiilor teroriste

Sediul Departamentului de Stat american, în Washington, D.C.
Sediul Departamentului de Stat american, în Washington, D.C. (en.wikipedia.org)

Statele Unite intenţionează să desemneze grupul militant irakian - susţinut de Teheran - organizaţie teroristă străină, a declarat vineri Departamentul de Stat, acuzând grupul Asaib Al al-Haq că este un pion violent al Teheranului.

Anunţul a urmat atacului aerian al SUA, vineri, la Bagdad, care l-a omorât pe cel mai renumit comandant militar din Iran, Qassem Soleimani.

Incidentul a reprezentat o escaladare dramatică a tensiunilor dintre Washington şi Teheran, care au crescut exponenţial în vara lui 2018, pe măsură ce sancţiunile aplicate de SUA Iranului au început să genereze efecte dramatice pentru economia iraniană.

Departamentul de Stat a declarat vineri că i-a desemnat pe Qais al-Khazali, liderul grupului Asaib Al al-Haq, şi fratele său, Laith al-Khazali, un alt lider al grupării, drept terorişti.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a afirmat că grupul şi liderii săi „folosesc violenţa şi teroarea pentru a continua eforturile regimului iranian de a submina suveranitatea irakiană”.

Clasificarea îngheaţă activele celor doi şi ale grupului din SUA, în general interzic americanilor să facă afaceri cu aceştia şi să le ofere sprijin sau resurse.

Departamentul de Stat a declarat că miliţia Asaib Al al-Haq este „finanţată în mare măsură şi instruită” de Forţa Quds a Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran, care a fost comandată de generalul Soleimani. Quds este considerată responsabilă pentru cel puţin 6.000 de atacuri împotriva Statelor Unite şi a forţelor coaliţiei de la crearea sa în 2006.