SUA plănuieşte un nou test pentru sistemul antirachetă THAAD în Alaska

SUA a anunţat că plănuieşte să testeze din nou sistemul său de apărare antirachetă THAAD împotriva rachetelor balistice cu rază intermediară. Testul are loc pe fondul amplificării tensiunilor cu regimul nord-coreean.
Sistemul antirachetă THAAD.
Sistemul antirachetă THAAD. (wikipedia.org)

Deşi testul pentru sistemul antirachetă a fost plănuit cu câteva luni în urmă, mişcarea a devenit mult mai semnificativă după ce Coreea de Nord a testat marţi o rachetă balistică intercontinentală care, cel puţin teoretic, ar putea lovi Alaska sau Hawaii.

Sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) al Agenţiei americane de Apărare împotriva Rachetelor (MDA) este proiectat pentru a intercepta şi distruge rachete balistice de rază scurtă, medie şi intermediară în timpul fazei finale a zborului lor.

MDA a precizat că testul împotriva unei rachete balistice va fi desfăşurat la Pacific Spaceport Complex Alaska în Kodiak, Alaska. THAAD „va detecta, urmări şi ataca o ţintă cu o rachetă interceptoare THAAD, la începutul lunii iulie”, a afirmat MDA într-o declaraţie.

Un sistem controversat

Lockheed Martin, principalul contractor pentru sistemul THAAD, a precizat că sistemul are abilitatea de a intercepta rachetele inamice aflate în zbor atât în interiorul cât şi în exteriorul atmosferei Pământului.

Armata americană a început în acest an să amplaseze sistemul THAAD în Coreea de Sud, o mişcare ce a atras critici puternice din partea Coreei de Nord şi a Chinei, care a susţinut că acest lucru va duce la destabilizarea situaţiei din Peninsula Coreeană şi adăugând că puternicul radar al sistemului ar putea pătrunde mult în teritoriul chinez.

La începutul acestei luni, Moscova şi Beijingul au cerut Washingtonului să suspende imediat amplasarea sistemului THAAD pe teritoriul sud-coreean. Declaraţia comună a celor două ţări a susţinut că SUA foloseşte Coreea de Nord ca un pretext pentru a-şi extinde infrastructura militară în Asia.

Sisteme americane THAAD sunt de asemenea instalate în Guam şi Hawaii, iar MDA a precizat că sistemul are o rată de succes de 100% în toate cele 13 teste de zbor efectuate începând cu 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe