SUA oferă o recompensă de 3 milioane USD pentru hackerul rus Bogacev

(Captură Foto)

Departamentul de Stat al SUA şi FBI au oferit o recompensă de 3 milioane USD pentru informaţii care pot conduce la arestarea sau condamnarea cetăţeanului rus Evgheni Mihailovici Bogacev, prezentat de justiţia americană drept unul dintre cei mai importanţi infractori informatici din prezent, a relatat miercuri AFP.

În plus, este cea mai mare recompensă pe care autorităţile americane au oferit-o vreodată într-un caz ce implică comiterea de infracţiuni cibernetice.

Bogacev este acuzat în Statele Unite de conducerea unei reţele care se ocupă cu organizarea şi desfăşurarea de atacuri cibernetice, numită GameOver Zeus, care este suspectată că a furat peste 100 milioane USD din conturi bancare online.

Hackerul rus a fost acuzat de autorităţile federale din Pittsburgh şi Pennsylvania de conspiraţie, hacking, fraudă online, fraudă bancară şi spălare de bani în legătură cu presupusul său rol ca administrator al GameOver Zeus sau mai simplu Zeus.

În plus, este acuzat de conspiraţie pentru comiterea de fraudă bancară în Omaha şi Nebraska în legătură cu presupusa sa implicare într-o variantă anterioară a programului Zeus, cunoscut sub numele de Jabber Zeus.

Oficialii FBI cred că Bogacev se află încă în Rusia.

Joseph Demarest, director adjunct al diviziei cibernetice a FBI, a declarat că agenţia cunoaşte în prezent 60 de grupuri cibernetice ce au legături cu diverse naţiuni. El nu a numit ţările despre care se crede că ar fi în spatele acestor grupuri.

Mai mult, potrivit lui Demarest, o bancă din Florida care a avut un calculator infectat de GameOver Zeus, a pierdut 7 milioane de dolari dintr-un cont al său în 2012, arată Agerpres.

Demarest a mai declarat că agenţia de securitate internă a Rusiei, FSB, şi-a exprimat recent interesul experimental de a lucra cu autorităţile americane în domeniul investigaţiilor crimelor cibernetice. El nu a făcut nicio legătură între oferta de cooperare şi cazul Bogacev.

La rândul ei, China nu şi-a exprimat intenţia de a coopera cu SUA în cazul infracţiunilor cibernetice, a declarat el. În noiembrie 2014, autorităţile din SUA au pus sub acuzare cinci ofiţeri militari chinezi pentru desfăşurarea de atacuri cibernetice în industrii precum cea nucleară, a metalelor grele sau a produselor solare.

Demarest a declarat că FBI a aflat în decurs de o lună de la primul raport al Sony Pictures de existenţa unui atac cibernetic şi că statul nord-coreean s-a aflat în spatele acestuia.

În ciuda unor afirmaţii din partea experţilor în securitate că hackerii din cazul Sony ar fi primit sprijin din partea unuia sau a mai multor oameni din interiorul companiei, Demarest a declarat că investigatorii nu au găsit dovezi care să susţină aceste afirmaţii.

În decursul anului trecut, FBI-ul a aflat de existenţa a peste 100 de atacuri cibernetice majore, a declarat Demarest, adăugând că dovezile unei colaborări cu elemente interne s-au dovedit reale în doar câteva din acele cazuri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe