SUA măreşte numărul trupelor în Siria

Preşedintele american Barack Obama a declarat că plănuieşte să mărească numărul soldaţilor care luptă împotriva Statului Islamic în Siria. Mişcarea va duce la amplificarea semnificativă a prezenţei militare americanPreşedintele american Barack Obama a declarat că plănuieşte să mărească numărul soldaţilor care luptă împotriva Statului Islamic în Siria. Mişcarea va duce la amplificarea semnificativă a prezenţei militare americane în ţara arabă zguduită de război.e în ţara arabă zguduită de război.
Barack Obama
Barack Obama (Alex Wong / Getty Images)

Preşedintele Obama a declarat duminică seara că a decis să trimită un număr suplimentar de 250 de soldaţi americani în Siria pentru a ajuta forţele locale în lupta împotriva grupului Statului Islamic.

Anunţul – raportat mai întâi de Wall Street Journal – confirmă rapoarte anterioare care au susţinut că Administraţia Obama ia în considerare creşterea numărului de forţe pentru operaţiuni speciale în Siria, cu speranţa obţinerii victoriei în faţa jihadiştilor.

Un oficial american nenumit a declarat pentru Reuters că Administraţia Obama nu a reuşit încă să stabilească câţi dintre soldaţii ce vor fi trimişi în Siria vor face parte din forţele speciale şi câţi vor fi implicaţi în activităţi de suport, precum medicale şi informaţionale.

Anunţul privind trimiterea soldaţilor americani a fost făcut la o zi după ce Obama a exclus o invazie terestră pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Ar fi o greşeală ca Statele Unite, sau Marea Britanie, sau o combinaţie de state occidentale să trimită trupe terestre şi să răstoarne regimul Assad”, a declarat Obama duminică pentru BBC.

Aproximativ 50 de membri ai forţelor speciale americane operează deja în Siria.

Grupul jihadist Statul Islamic controlează oraşele Raqqa din Siria şi Mosul din Irak şi se dovedeşte a fi o ameninţare puternică în alte zone ale lumii. Grupul şi-ar fi asumat răspunderea pentru atacurile majore din Paris în noiembrie 2015 şi din Bruxelles în martie 2016.