SUA îşi va reduce numărul de soldaţi din Afganistan doar în 2017

Preşedintele Barack Obama a decis să menţină intactă prezenţa trupelor americane în Afganistan pentru încă un an.
Preşedintele american Barack Obama
Preşedintele american Barack Obama (JIM WATSON / AFP / Getty Images)

Oficiali de rang înalt americani au declarat că preşedintele american Barack Obama va anunţa, joi, că plănuieşte să păstreze forţa curentă de 9.800 de soldaţi din Afganistan pe aproape întreaga durată a anului următor, urmând să o reducă la 5.500 în 2017.

Ritmul reducerii ulterioare a forţelor americane în Afganistan va fi determinat de comandanţii militari.

Iniţial, Obama a intenţionat să retragă trupele din Afganistan, cu excepţia unei mici forţe de la ambasada americană din Kabul, înainte să părăsească Casa Albă în ianuarie 2017.

Dar, această schimbarea de plan vine după mai multe luni de discuţii între Obama, liderii afgani, oficialii de la Pentagon, comandanţi ai armatei şi consilieri de la Casa Albă privind cea mai bună modalitate de a continua sprijinirea forţelor afgane, conform unor oficiali din cadrul administraţiei americane.

La sfârşitul anului trecut, coaliţia condusă de SUA în Afganistan şi-a încheiat misiunile combative, după 13 ani de război, şi trupele afgane au preluat de atunci controlul asupra securităţii ţării, cu ajutorul trupelor americane şi NATO.

Dar forţele afgane au fost asaltate recent de un val de atacuri din partea militanţilor talibani, care au preluat pentru scurt timp controlul asupra oraşului nordic Kunduz.

Reamintim că România este unul dintre statele NATO cu prezenţă semnificativă în Afganistan. De altfel, la şedinţa CSAT din 17 septembrie s-a discutat, potrivit preşedintelui Iohannis, şi situaţia din Orientul Mijlociu, arată Hotnews.ro. La acel moment, Iohannis a declarat într-o conferinţă de presă că "au fost pe ordinea de zi materiale legate de prezenţa românească în cadrul NATO şi aici toată lumea a fost evident de acord să participăm aşa cum se cuvine la forţele de intervenţie NATO, respectiv la diferitele acţiuni care se fac în acest context".