SUA interceptează cu succes o rachetă balistică în cel mai recent test al sistemului THAAD

Răspunzând recentelor teste de rachete desfăşurate de Coreea de Nord, Washingtonul a efectuat cu succes cel de-al 14-lea test al sistemului său antirachetă THAAD, interceptând o rachetă lansată din apropierea statului american Hawaii.
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD (Getty Images)

Armata americană a testat cu succes sistemul său antirachetă THAAD, lansând marţi o rachetă din Alaska pentru a intercepta o rachetă ţintă lansată dintr-un avion al Forţei Aeriene Americane la nord de Hawaii, potrivit unui raport Fox News. Exerciţiul, care a fost programat în luna iunie, a avut loc la o săptămână după ce Coreea de Nord a testat cu succes o rachetă balistică de rază intermediară – şi nu intercontinentală după cum s-a afirmat anterior – care este capabilă să lovească Alaska. Testul de astăzi este cel de-al 14-lea test consecutiv al sistemului antirachetă THAAD, care nu a înregistrat niciun eşec la toate celelalte 13 interceptări.

Sistemul THAAD, recent amplasat parţial în Coreea de Sud, este folosit pentru a intercepta rachete balistice de rază medie şi scurtă, şi nu vizează rachete balistice intercontinentale.

Cel mai recent spectacol de forţă american are loc la câteva zile după ce două bombardiere americane B-1 au zburat din Guam către Peninsula Coreeană pentru a desfăşura sâmbătă un exerciţiu militar, imitând un atac cu bombe. Bombardierele au fost escortate de avioane de luptă sud-coreene şi japoneze. Drept răspuns, Coreea de Nord a ameninţat cu un holocaust nuclear global.

De asemenea, SUA a lansat două rachete sol-sol de rază scurtă din Coreea de Sud la câteva ore după un test de rachetă desfăşurat de Phenian în 4 iulie.

Săptămâna trecută, atât China cât şi Rusia au cerut Statelor Unite să dezasambleze instalaţiile THAAD existente în Coreea de Sud, din cauza temerilor că sistemul ar putea schimba echilibrul regional de putere.