SUA: începe curăţenia în servicii? Şeful FBI promite că va trage la răspundere angajaţii pentru comportament nepotrivit

Hillary Clinton la o lansare de carte recentă
Hillary Clinton la o lansare de carte recentă (Drew Angerer/Getty Images News)

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat într-o conferinţă de presă că acceptă concluziile unui raport realizat de Inspectorul General al Departamentului Justiţiei, care critică modul în care agenţia a gestionat investigaţia asupra serverului privat de e-mail al lui Hillary Clinton, precizând că va trage la răspundere angajaţii care au avut un comportament nepotrivit.

Inspectorul General a publicat joi un raport care a examinat diverse acţiuni ale FBI şi a ale personalului Departamentului Justiţiei în legătură cu o investigaţie lansată înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 asupra utilizării de către fostul secretar de stat Clinton a serverului ei privat de e-mail.

Raportul a concluzionat că nu a existat nicio dovadă de favoritism în decizia de a nu începe urmărirea în justiţie a lui Clinton, adăugând că fostul director FBI, James Comey, a încălcat standardele de investigare.

Anunţul făcut de directorul FBI are loc după ce, în luna aprilie, 11 membri ai Congresului SUA au cerut investigarea unor oficiali de rang înalt ai fostei administraţii Obama, printre care Hillary Clinton, James Comey şi Loretta Lynch. Într-un document adresat procurorului general Jeff Sessions şi directorului FBI la jumătatea lunii aprilie, congresmenii au cerut deschiderea unei anchete privind opt oficiali de top.

Congresmenii l-au acuzat pe James Comey, fost director al FBI, de comportament necorespunzător şi obstrucţionarea investigaţiei asupra serverului de e-mail privat al lui Clinton, pentru decizia de a o exonera pe aceasta înainte de a fi anchetată, precum şi pe alţi 17 martori cheie neinvestigaţi. De asemenea, ei l-au acuzat de sperjur pentru că ar fi minţit sub jurământ în ceea ce priveşte acea decizie. Comey, de asemenea, a divulgat informaţii secrete unui prieten cu intenţia de a fi publicate în presă, susţin congresmenii.

Totodată, cei 11 congresmeni au cerut anchetarea lui Hillary Clinton, fostul secretar de stat şi candidat al Partidului Democrat la prezidenţialele din 2016, pentru că a ascuns cheltuieli de campanie pe care le-a făcut printr-o firmă de avocatură către Fusion GPS, o firmă de cercetare a opoziţiei însărcinată cu întocmirea renumitului dosar Steele, care a fost încărcat cu afirmaţii false şi neverificate despre preşedintele Donald Trump.

De asemenea, congresmenii au acuzat-o pe Loretta Lynch, fost procuror general al SUA, de obstrucţionarea investigaţiei şi comportament necorespunzător pentru ameninţarea cu represalii a unui informator în cazul Uranium 1, în cazul în care acesta ar fi discutat cu investigatorii. Ei l-au acuzat şi pe fostul director adjunct al FBI de la acea vreme, Andrew McCabe, că ar fi minţit sub jurământ în mai multe ocazii şi că a autorizat o scurgere de informaţii contrar politicii biroului. Sessions l-a concediat pe McCabe pe baza aceloraşi acuzaţii. În acel document s-a mai recomandat investigarea agenţilor FBI Peter Strzok şi Lisa Page pentru implicarea lor în înlăturarea numelui preşedintelui Barack Obama din declaraţia de exonerare prezentată în investigarea serverului de e-mail al fostului secretar de stat Clinton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe