SUA impune noi sancţiuni împotriva magnatului Evgheni Prigojin, deţinătorul "fermei de troli"

Evghenii Prigojin
Evghenii Prigojin (Mikhail Svetlov/Getty Images)

Washingtonul a impus sancţiuni mai multor entităţi şi persoane asociate Agenţiei de Cercetare a Internetului şi a finanţatorului acesteia, Evgheni Prigojin, în legătură cu imixtiunea rusă la alegerile din SUA.

"În acţiuni repetate, Departamentul Trezoreriei îşi sporeşte presiunea împotriva lui Evgheni Prigojin, nu numai prin evidenţierea Agenţiei de Cercetare a Internetului şi a eforturilor acesteia de a interveni în alegerile americane de la jumătatea anului 2018, ci şi identificarea proprietăţilor personale ale acestuia, inclusiv a mai multor avioane private şi a unui iaht ", a declarat Trezoreria americană pe 30 septembrie.

Agenţia de Cercetare a Internetului, cu sediul în Sankt Petersburg, cunoscută sub numele de „ferma de troli” a Rusiei, deţinută de omul de afaceri Evgheni Prigojin, a fost menţionată în repetate rânduri de consilierul special al SUA, Robert Mueller, în ancheta sa cu privire la ingerinţele ruse în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA.

În februarie 2018, Departamentul de Justiţie a condamnat Agenţia de Cercetare a Internetului şi alte două companii controlate de Prigojin - Concord Management şi Concord Catering - precum şi pe Evghenii Prigojin şi alţi 15 ruşi pentru presupuse fraude "în scopul interferenţei cu procesele politice şi electorale americane, inclusiv alegerile prezidenţiale din 2016".

Prigojin, care este supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza afacerilor sale de catering, controlează şi firma de securitate privată Vagner, care a trimis mercenari ruşi să lupte în Ucraina, Siria şi în mai multe ţări nord-africane.

În 2016, Washingtonul a aplicat sancţiuni personale asupra lui Prigojin în legătură cu anexarea de către Moscova a Crimeei. În iunie 2017, sancţiunile au fost impuse firmei Concord Management pentru presupusa implicare în războiul susţinut de Rusia în anumite zone din estul Ucrainei.

Declaraţia Departamentului Trezoreriei din 30 septembrie a subliniat că activităţile susţinute de Prigojin şi de Agenţia de Cercetare a Internetului nu au compromis legitimitatea alegerilor din 2018.

Noile sancţiuni acoperă trei persoane juridice înregistrate în Seychelles şi şase cetăţeni ruşi despre care se crede că au legături cu Agenţia de Cercetare a Internetului.

Trezoreria a identificat trei avioane private şi un iaht ca fiind înregistrate la entităţi legate de Prigojin.

"Acest lucru este un avertisment: oricine continuă să se implice în activităţi cu aceste persoane, companii, aeronave sau nave poate fi, de asemenea, supus unor viitoare sancţiuni", a precizat secretarul de stat Mike Pompeo într-o declaraţie, continuând „Am fost clar: nu vom tolera imixtiunile străine în alegerile noastre”.

Ministerul de Externe al Rusiei a cerut Washingtonului „să oprească jocul inutil al sancţiunilor”, susţinând că „aduc rezultate zero”.