SUA impune noi restricţii asupra Huawei

Huawei, a fost acuzată de spionaj pentru Ministerul Securităţii Statului şi de crearea unei infrastructuri pentru spionaj în mai multe ţări
Huawei, a fost acuzată de spionaj pentru Ministerul Securităţii Statului şi de crearea unei infrastructuri pentru spionaj în mai multe ţări (Luis Gene/AFP/Getty Images)

Administraţia Trump a anunţat, în 17 august, că va spori restricţiile asupra gigantului chinez Huawei, vizând reducerea accesului la cipuri realizate cu tehnologie din SUA.

Departamentul de comerţ a declarat că a extins restricţiile impuse în mai, care urmăreau să împiedice gigantul chinez al telecomunicaţiilor să achiziţioneze semiconductori de la producătorii de cipuri fabricate cu tehnologie americană.

Administraţia a mai adăugat pe lista sa neagră 38 de filiale Huawei din 21 de ţări, împiedicând firmele americane să facă afaceri cu acestea. Adăugarea noului set de firme măreşte numărul total al afiliaţilor Huawei blocaţi la 152. Huawei şi filialele sale au fost adăugate pentru prima dată pe lista neagră, în mai 2019, din motive de securitate naţională, după ce administraţia Trump a declarat război companiei pe care o consideră, împreună cu ZTE şi alţi giganţi hi-tech aparţinând Chinei, vârful de lance al unei campanii vaste de spionaj economic şi politic desfăşurate de China în întreaga lume.

Secretarul pentru comerţ, Wilbur Ross, a declarat pentru Fox Business că restricţiile introduse în mai „i-au determinat să ia unele măsuri de a evita restricţiile" (...) "Foloseau prin terţi ... Noua regulă precizează că orice utilizare de software american sau echipament de fabricaţie americană este interzisă şi necesită o licenţă."

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a emis un comunicat care precizează că noua modificare a regulilor aplicate Huawei „va împiedica compania să eludeze legea americană prin producerea de cipuri alternative”. El a adăugat că „Huawei a încercat continuu să se sustragă” restricţiilor americane impuse în mai, care nu intră în vigoare până la 14 septembrie.

Huawei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Noua dispoziţie survine pe măsură ce administraţia ridică nivelul conflictului cu China pe mai multe fronturi, inclusiv cel al sectorului hi-tech, care prezintă ameninţări la adresa securităţii.

Washingtonul a declarat de mult timp că echipamentele Huawei ar putea fi exploatate de regimul chinez pentru spionaj sau pentru a perturba reţelele de comunicaţii. Oficialii americani menţionează legile de "securitate naţională" ale Chinei, care obligă firmele să coopereze cu agenţiile de informaţii, la cererea acestora.

În ciuda evidenţei, compania Huawei a respins aceste acuzaţii.

Administraţia Trump a început o campanie de informare a aliaţilor SUA despre pericolul folosirii echipamentelor produse de China, cerându-le să excludă Huawei din reţelele lor 5G, un efort care pare să dea roade, deoarece un număr tot mai mare de ţări aleg alţi furnizori producători de telecomunicaţii.

La jumătatea lunii iulie, Departamentul de Stat a anunţat că va impune restricţii de viză angajaţilor Huawei şi altor companii hi-tech chineze care susţin încălcările drepturilor omului din China în întreaga lume.

Pompeo a cerut recent companiilor şi ţărilor să înceteze utilizarea software-ului şi hardware-ului chinezesc care prezintă riscuri pentru datele utilizatorilor în cadrul iniţiativei „reţele curate” a Departamentului de stat.

În această lună, administraţia a avut ca obiectiv aplicaţiile chineze de social media TikTok şi WeChat, interzicând tranzacţiile cu companiile-mamă chineze ByteDance şi, respectiv, Tencent, începând din septembrie. Oficialii au declarat că interdicţia a fost parte a efortului de a proteja datele utilizatorilor americani de campaniile de spionaj ale regimului comunist.

Totodată, Departamentul de comerţ a anunţat, luni, o nouă regulă care impune firmelor să obţină o licenţă atunci când o companie de pe lista neagră a comerţului, cum ar fi Huawei, „acţionează în rolul de cumpărător, destinatar intermediar, destinatar final sau utilizator final” într-o tranzacţie.

Restricţiile existente în SUA au afectat deja Huawei şi furnizorii săi.

Pe 8 august, revista financiară chineză Caixin a raportat că Huawei va înceta să-şi facă chipset-urile pilot Kirin luna viitoare, din cauza presiunii americane asupra furnizorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe