SUA ia în considerare trimiterea a 1.000 de soldaţi de “rezervă” împotriva ISIS

Administraţia preşedintelui american Donald Trump ia în considerare trimiterea a aproximativ 1.000 de soldaţi în Kuweit pentru a servi ca o forţă de rezervă în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.
Soldaţi americani în apropiere de oraşul sirian Raqqa, 6 noiembrie 2016.
Soldaţi americani în apropiere de oraşul sirian Raqqa, 6 noiembrie 2016. (Captură Foto)

Promotorii acestei măsuri, care nu a fost raportată anterior, au declarat că ar putea oferi comandanţilor americani de la sol o flexibilitate mai mare pentru a răspunde rapid oportunităţilor şi provocărilor neprevăzute de pe câmpul de luptă, în condiţiile în care luptătorii susţinuţi de SUA îşi accelerează ofensiva în Siria şi Irak împotriva Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh), au declarat mai mulţi oficiali americani agenţiei de ştiri Reuters.

În plus, măsura este diferită de practicile standard folosite de precedenta administraţie a preşedintelui Barack Obama, potrivit cărora decizia finală pentru trimiterea în Siria şi Irak a unor soldaţi de rezervă din Kuweit revenea comandanţilor locali.

Oficialii americani au declarat că desfăşurarea celor aproximativ 1.000 de soldaţi va fi o manevră diferită faţă de prezenţa militară americană actuală din Kuweit.

Nu este clar dacă propunerea dispune de suportul secretarului american al Apărării, Jim Mattis, care ar putea alege utilizarea altor instrumente pentru a oferi comandanţilor militari mai multă agilitate.

Căpitanul american Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, a refuzat să comenteze opţiunile care ar putea fi luate în considerare de Administraţia Trump.

Administraţia Obama a fost deseori acuzată că a recurs la micromanagement chiar şi în cazul celor mai mici detalii tactice în lupta împotriva ISIS, detalii precum utilizarea elicopterelor sau deplasarea unui număr mic de soldaţi americani.

În plus, acest tip de micromanagement impune restricţii în ceea ce priveşte desfăşurarea trupelor americane ce sunt ajustate treptat, strategie ce urmăreşte să evite situaţiile în care mişcările militare să pară a fi bune pe câmpul de luptă, dar să aibă consecinţe diplomatice sau politice negative. Astfel de limite sunt acum analizate.

Decizia de a lua în considerare mărirea numărului de soldaţi americani staţionaţi în Kuweit face parte dintr-o strategie a SUA revizuită continuu pentru a înfrânge grupul jihadist ISIS în Irak şi Siria, unde sunt desfăşuraţi aproximativ 6.000 de soldaţi americani, în mare parte având rolul de consiliere, au adăugat oficialii.

Trump a transformat de mult timp înfrângerea Statului Islamic într-un obiectiv cheie al mandatului său prezidenţial.

Oficialii americani au recunoscut că strategia revizuită ar putea duce la creşterea numărului de soldaţi americani prezenţi în Siria, unde forţele arabe şi kurde susţinute de SUA izolează în prezent oraşul Raqqa – capitala de facto a ISIS – înaintea unui asalt.

Lupta pentru Raqqa se intensifică

Mişcarea agresivă a lui Trump împotriva ISIS în Siria l-ar putea forţa pe liderul american să decidă dacă va risca sau nu deteriorarea relaţiilor cu Turcia prin colaborarea cu Forţele Democrate Siriene (FDS) susţinute de SUA şi care, pe lângă arabi, include şi luptători kurzi din grupul YPG.

Ankara consideră YPG ca o extensie siriană a grupului militant kurd PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), care desfăşoară rebeliuni în sud-estul Turciei încă din 1984 şi care este considerat grup terorist atât de SUA, cât şi de Uniunea Europeană.

Un înalt oficial turc a declarat marţi că SUA a decis să meargă alături de YPG, în loc să răspundă pozitiv apelului Ankarei de a susţine rebelii sirieni pe care Turcia i-a pregătit şi i-a condus împotriva Statului Islamic în ultimul an.

Comentariile oficialului turc au fost făcute în aceeaşi zi în care şeful Statului Major al armatei americane, generalul Joseph Dunford, s-a întâlnit cu omologul său turc în provincia sudică Antalya din Turcia.

Un oficial al apărării SUA, cerând să rămână anonim, a declarat că Dunford nu l-a informat pe omologul turc despre decizia privind ofensiva din Raqqa, remarcile părând să fie în dezacord cu versiunea turcă a evenimentelor.

Ca un semn al avansării pregătirilor militare ale SUA legate de Raqqa, un oficial american a declarat miercuri că un grup de soldaţi ai Marinei SUA a pătruns în Siria.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că nu poate comenta despre desfăşurările continue sau viitoare ale trupelor americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe