SUA expulzează 15 diplomaţi cubanezi după atacurile “sonice” din Havana

Administraţia Trump a anunţat marţi dimineaţă că va expulza 15 diplomaţi cubanezi din SUA ca răspuns la atacurile sonice lansate de câteva luni împotriva personalului diplomatic american din Havana.
Ambasada SUA din capitala cubaneză Havana.
Ambasada SUA din capitala cubaneză Havana. (Captură Foto)

Departamentul de Stat al SUA a precizat că decizia a fost luată din cauza “eşecului Cubei de a lua măsurile corespunzătoare pentru a proteja diplomaţii noştri în conformitate cu obligaţiile sale prevăzute de Convenţia de la Viena”.

Dar un oficial al Departamentului de Stat nu a confirmat dacă procentul diplomaţilor cubanezi expulzaţi este acelaşi cu cel al reducerii personalului american din Havana. Oficialii cubanezi au la dispoziţie şapte zile pentru a părăsi Washingtonul.

De asemenea, oficialul a precizat că SUA menţine legături diplomatice cu Havana, dar a avertizat Cuba că, pentru a avea din nou o prezenţă diplomatică totală pe teritoriul său, va fi nevoie de “asigurări depline” că diplomaţii americani vor fi protejaţi.

“Am subliniat în repetate rânduri guvernului cubanez care este responsabilitatea sa pentru securitatea, siguranţa şi bunăstarea” diplomaţilor noştri, a adăugat oficialul.

Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce SUA şi-a retras 60% din personalul său diplomatic din capitala cubaneză. Acesta este cel mai recent indiciu al înrăutăţirii relaţiilor dintre cele două state în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump.

Mişcarea va mulţumi probabil politicienii americano-cubanezi din Washington, care au cerut administraţiei Trump să expulzeze diplomaţii cubanezi ca urmare a unor presupuse atacuri sonice, care au afectat sănătatea mai multor diplomaţi americani în Havana. Totuşi, emisarii cubanezi nu sunt declaraţi persona non-grata, însemnând că împotriva lor nu vor fi aplicate cele mai grave pedepse prevăzute pentru diplomaţi străini.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat marţi că cel puţin 22 dintre angajaţii ambasadei din Havana au fost răniţi în acele atacuri. Unii dintre ei şi-au pierdut auzul, au avut dureri de cap şi alte simptome. Guvernul cubanez comunist a negat că s-ar fi aflat în spatele atacului şi a promis că va investiga incidentele. Dar, până acum, nu a fost declarat niciun vinovat. Administraţia Trump nu a învinuit guvernul Castro, dar a susţinut în mai multe rânduri că acesta este responsabil de oprirea atacurilor.

Pe lângă expulzarea diplomaţilor cubanezi, administraţia Trump a încetat să mai emită vize pentru cubanezii care doresc să viziteze SUA şi a lansat un avertisment de călătorie pentru americanii care doresc să viziteze Cuba. În plus, SUA a expulzat în luna mai alţi doi diplomaţi cubanezi din cauza atacurilor sonice.