SUA dezvăluie un acord secret menit să vândă tehnologie nucleară saudiţilor

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Administraţia preşedintelui Donald Trump a permis unor companii americane nespecificate să vândă tehnologie nucleară Arabiei Saudite şi să furnizeze asistenţă tehnică, a declarat joi secretarul pentru Energie, Rick Perry, într-o sesiune a Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului SUA, potrivit Deutsche Welle.

Companiile au cerut administraţiei SUA să menţină secrete cele şase autorizaţii acordate pentru vânzarea de tehnologie nucleară.

Regatul bogat în petrol va construi cel puţin două centrale nucleare împreună cu câteva ţări, inclusiv SUA, Coreea de Sud şi Rusia, toate concurând pentru proiect. Totuşi, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că ţara sa va urmări să dezvolte şi arme nucleare în cazul în care rivalii iranieni vor dezvolta astfel de arme.

Discutând joi cu senatorii americani, Perry a afirmat că SUA este dedicată să împiedice saudiţii să reproceseze combustibilul nuclear folosit pentru scopuri militare.

“Lucrul de care sunt cu adevărat îngrijorat... este acela că, în cazul în care SUA nu face parteneriat cu Arabia Saudită, ei se vor îndrepta spre Rusia şi China pentru tehnologia nucleară civilă”, a precizat Perry.

“Pot să vă asigur că celor două ţări nu le pasă de neproliferare”, a adăugat el.

În timp ce detaliile aranjamentului secret sunt sensibile, politicieni democraţi au tras un semnal de alarmă viyând vânzarea de tehnologie nucleară civilă Riadului. Companiilor americane le este interzis să transfere legal materiale nucleare unor ţări precum Arabia Saudită, care nu au adoptat regulamentele Secţiunii 123 elaborată de SUA pentru a asigura utilizarea paşnică a acelor materiale.

Reprezentantul democrat Brad Sherman a acuzat administraţia Trump că încearcă să ocolească legea.

“Dacă nu poţi avea încredere într-un regim care foloseşte fierăstrăul, nu ar trebui să ai încredere în el în ceea ce priveşte armele nucleare”, a precizat el, făcând aluzie la uciderea jurnalistului Kamal Khashoggi în Consulatul saudit din Istanbul. Trupul lui Khashoggi a fost dezmembrat şi, deşi iniţial Riadul a negat asasinatul, ulterior a susţinut că a fost vorba de o operaţiune neautorizată.