SUA: Deep State se revoltă după summitul de la Helsinki

Fostul  director CIA, John Brennan (Alex Wong/Getty Images), fostul director al  Biroului pentru National Intelligence, James Clapper, şi fostul  director al FBI, James Comey
Fostul director CIA, John Brennan (Alex Wong/Getty Images), fostul director al Biroului pentru National Intelligence, James Clapper, şi fostul director al FBI, James Comey (Chip Somodevilla/Getty Images)

Limbajul şi comportamentul preşedintelui american Donald Trump, la summitul de luni din Helsinki i-au făcut pe criticii din ambele partide majore ale SUA să hiperventileze la doar 72 de ore după ce Departamentul de Justiţie a inculpat 12 ofiţeri de informaţii din armata rusă pentru presupusa imixtiune în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

După ce, imediat după conferinţă, fostul director CIA John Brennan a numit prestaţia lui Trump ca fiind “nici mai mult, nici mai puţin decât un act de trădare”, ieri, fostul directorul FBI James Comey a lansat ceea ce părea să fie un apel pentru luarea de măsuri împotriva unui preşedinte american în exerciţiu, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Aceasta este ziua în care un preşedinte american a stat pe un teritoriu străin lângă un golan mincinos şi criminal şi a refuzat să îşi susţină propria ţară. Patrioţii trebuie să se ridice şi să respingă comportamentul acestui preşedinte”, a susţinut Comey.

Comey, aflat la conducerea FBI-ului în timpul alegerilor din 2016, este învinuit că ar fi protejat ilegalităţi majore comise de candidatul Hillary Clinton. După o serie de scandaluri, Comey a fost debarcat de Donald Trump de la conducerea agenţiei.

Deşi aceasta pare să fie prima oară când James Comey a sugerat ca cetăţenii să se ridice împotriva unui preşedinte în exerciţiu ales – apel care, în extrem, poate fi considerat o încercare de lovitură de stat – Brennan a sugerat în iulie 2017 că oficialii Casei Albe ar trebui să refuze să urmeze ordine directe în cazul în care preşedintele Trump îl concediază pe procurorul special Robert Mueller, care conduce o investigaţie asupra presupusei colaborări între campania Trump şi Rusia în vederea manipulării alegerilor prezidenţiale.

Atât John Brennan cât şi James Comey au condus agenţiile - CIA şi FBI - în ultimii ani ai administraţiei Obama, fiind criticaţi pentru politizarea masivă pe care au permis-o în rândul agenţiilor lor. Ambi sunt consideraţi apropiaţi de establishmentul politic democrat, care, de la învestirea în funcţie a lui Donald Trump, duce o masivă campanie de presă împotriva acestuia, vârf de lance în acest proiect fiind mass media liberală condusă de organizaţii precum CNN, MSNBC, Washington Post şi New York Times.

Unul dintre rezultatele acestei campani este începerea, cu 18 luni în urmaă, a unei anchete speciale conduse de fostul director FBI Robert Mueller, în aşa-numitul dosar al colaborării dintre echipa electorală a lui Donald Trump şi Rusia lui Vladimir Putin. Mueller a eşuat, în tot acest timp, să găsească dovezi ale vreunei colaborări dintre Trump şi Rusia, iar ancheta a căpătat direcţii complet diferite de cele iniţiale - precum învinuirea, săptămâna trecută, a 12 ofiţeri GRU ruşi, de spargerea serverului de mail al Convenţiei Democrate în 2016.

Derapajele anchetei au generat cereri de închidere a investigaţiei şi concediere a lui Robert Mueller.

“Cred că este obligaţia unor funcţionari ai ramurii executive să refuze să pună în aplicare acel ordin. Sper doar că nu va fi vorba de o problemă bipartizană. Acei republicani şi democraţi vor vedea că viitorul acestei administraţii este la mijloc şi că trebuie făcut ceva pentru asigurarea viitorului”, i-a declarat Brennan lui Wolf Blitzer de la CNN, în cadrul Forumului de Securitate de la Aspen, practic, făcând apel la o lovitură de stat împotriva preşedintelui Trump dacă acesta va da ordinul pentru concedierea lui Mueller.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe