SUA: Curtea Supremă permite implementarea deplină a interdicţiei lui Trump privind călătoriile

Donald Trump
Donald Trump (Drew Angerer/Getty Images)

Curtea Supremă a Statelor Unite a permis administraţiei Trump să aplice în totalitate o interdicţie privind călătoriile care vizează 8 ţări, şase dintre ele fiind majoritar musulmane, fără să se menţioneze vreo excepţie “bona fide”.

Conform noilor reglementări, administraţia Trump poate aplica în totalitate restricţiile la intrarea în SUA în cazul majorităţii cetăţenilor din Iran, Libia, Siria, Yemen, Somalia, Ciad şi Coreea de Nord, precum şi a anumitor grupuri de persoane din Venezuela.

Decizia Curţii Supreme practic a anulat o excepţie în vigoare din luna iunie, când instanţa a precizat că acele persoane cu legături “de bună credinţă (bona fide)” cu SUA ar putea să călătorească în această ţară în ciuda restricţiilor prevăzute într-o versiune anterioară a interdicţiei.

Acum, aceste relaţii nu mai oferă o scutire totală de la interdicţie, deşi oficialii departamentului pentru vize ar putea face excepţii de la caz la caz.

Judecătorii Curţii nu au oferit nicio explicaţie a deciziei, dar administraţia preşedintelui Donald Trump a afirmat că blocarea întregului ordin de interdicţie produce “pagube irecuperabile” din cauză că interdicţia este bazată pe temeri legitime legate de securitatea naţională şi politică externă.

Trump a afirmat că restricţiile sunt necesare pentru a înăspri securitatea şi pentru a preveni atacurile teroriste. Opozanţii susţin că interdicţia reprezintă o încălcare a Constituţiei SUA din cauza faptului că este discriminatorie faţă de musulmani şi alte naţionalităţi.

În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Trump a cerut ca toţi musulmanii să fie opriţi să pătrundă în SUA sub pretextul prevenirii atacurilor teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe