SUA critică Rusia pentru amplificarea violenţelor în Ucraina

În estul Ucrainei s-a înregistrat o intensificare a luptelor, având ca rezultat mai mulţi răniţi în rândul soldaţilor ucraineni, precum şi restricţionarea observatorilor OSCE. SUA cere Rusiei să onoreze armistiţiul din estul Ucrainei.
Luptători separatişti pro-ruşi în Doneţk, estul Ucrainei, 1 iunie 2016.
Luptători separatişti pro-ruşi în Doneţk, estul Ucrainei, 1 iunie 2016. (Captură Foto)

SUA a condamnat duminică un atac lansat asupra misiunilor speciale de monitorizare în estul Ucrainei şi a cerut Rusiei şi forţelor separatiste să respecte imediat regimul de încetare a focului prevăzut de acordurile de pace de la Minsk.

“Cerem Rusiei şi forţelor separatiste să susţină imediat regimul de încetare a focului, să îşi retragă toate armele grele şi să permită un acces deplin şi nestânjenit al observatorilor OSCE”, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului a precizat că SUA monitorizează îndeaproape intensificarea violenţelor din estul Ucrainei şi eşecul forţelor combinate ruso-separatiste de a respecta acordul de încetare a focului asupra căruia s-a convenit în urmă cu doi ani la Minsk.

“Condamnăm atacarea observatorilor Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a OSCE şi confiscarea unei drone MSM de către forţele combinate ruso-separatiste ce au avut loc vineri”, a susţinut Toner, făcând referire la observatorii civili din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

“Este imperativ ca aceste forţe să înceteze atacurile asupra infrastructurii civile, inclusiv a staţiei de filtrare a apei din Doneţk”.

Amplificarea violenţelor

Declaraţia SUA are loc pe fondul amplificării violenţelor în Ucraina, Kievul raportând sâmbătă că 16 dintre soldaţii sai au fost răniţi în ultimele 24 de ore.

Mai mult, noile tensiuni au loc în ciuda unui nou armistiţiu încheiat recent de Rusia şi Ucraina.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie 2014, a provocat aproximativ 10.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe