SUA critică ONU deoarece nu a pedepsit Iranul pentru încălcarea sancţiunilor

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru că nu a reuşit să ia măsuri împotriva Iranului care, a declarat ea, „a încălcat în mod repetat şi deliberat” sancţiunile impuse împotriva sa de acest organism.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

„Consiliul de Securitate nu a reuşit să adopte nici măcar un minim de măsuri pentru a răspunde la aceste încălcări”, a declarat Nikki Haley în cadrul unei întâlniri a Consiliului desfăşurată joi.

Majoritatea sancţiunilor ONU au fost ridicate în urmă cu 18 luni pe baza unui acord încheiat între Iran şi marile puteri mondiale, cu scopul restricţionării programului său nuclear. Dar, Iranul încă este supus unui embargou asupra armelor şi altor restricţii, care de fapt nu fac parte din acordul nuclear.

Jeffrey Feltman, sub-secretar general ONU pentru chestiuni politice, a înştiinţat Consiliul în privinţa celui de-al treilea raport al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, asupra implementării sancţiunilor în vigoare rămase împotriva Iranului – sancţiuni incluse în rezoluţia 2231.

„Raportul secretarului general [Guterres] susţine clar că Iranul încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate şi, prin urmare, întrebarea devine ‘ce va face Consiliul de Securitate în privinţa acestui lucru?’”, a declarat Haley.

„Rolul distructiv şi destabilizator al Iranului în Orientul Mijlociu merge dincolo de lansările sale ilegale de rachete. Din Siria până în Yemen şi din Irak până în Liban, suportul Iranului pentru grupări teroriste continuă neabătut. Armele, consilierii militari şi traficanţii de arme din Iran alimentează conflictele regionale şi îngreunează soluţionarea lor.”

Totuşi, niciunul dintre membrii Consiliului nu a propus luarea de măsuri împotriva Iranului. Unii diplomaţi au declarat că Rusia şi China, ambele având drept de veto, probabil nu vor accepta adoptarea de măsuri suplimentare.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, Rusia a contestat unele dintre descoperirile făcute de raportul lui Guterres.

Raportul face referire la confiscarea unei cantităţi de arme de către Marina franceză în nordul Oceanului Indian în martie 2016. Feldman a declarat că ONU este „încrezătoare că armele confiscate sunt de origine iraniană şi au fost livrate din Iran”.

În plus, raportul a analizat lansarea din 29 ianuarie a unei rachete balistice iraniene, dar a precizat că nu există un consens în sânul Consiliului de Securitate asupra modului în care trebuie răspuns la acea acţiune a Teheranului.

În ciuda lipsei unui acord asupra a ceea ce trebuie făcut în privinţa testelor de rachete, Guterres a cerut în raport Iranului „să evite astfel de lansări de rachete balistice, care au potenţialul de a amplifica tensiunile”.

Cu un an în urmă, predecesorul lui Guterres, Ban Ki-moon, a descris lansările de rachete balistice ale Iranului ca fiind „neconcordante cu spiritul constructiv” al acordului nuclear.

Pe baza rezoluţiei ONU, Iranului i se cere să nu mai desfăşoare, pentru o perioadă de până la 8 ani, activităţi pentru dezvoltarea de rachete balistice capabile să transporte arme nucleare. Teheranul şi Moscova susţin că limbajul folosit în rezolutie nu face ca această cerinţă să fie obligatorie.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump evaluează acordul nuclear, pe care liderul de la Casa Albă l-a descris ca fiind un „dezastru”. Dar Haley a precizat că până la finalizarea acelei evaluări, „ne vom respecta angajamentele şi ne aşteptăm ca Iranul să facă acelaşi lucru”.