SUA confirmă planul de extrădare a directorului financiar al Huawei. China ameninţă cu represalii

(John Macdougal/AFP/Getty Images)

În ciuda cererilor Chinei ca guvernul american să folosească blocarea parţială ca scuză pentru a nu face o cerere oficială de extrădare a directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, oficiali ai Departamentului de Justiţie (DOJ) aparent au declarat unui diplomat canadian că DOJ va depune o cerere oficială de extrădare până la expirarea termenului limită de 30 ianuarie. SUA are la dispoziţie 60 de zile de la arestarea lui Meng în Vancouver pentru a cere în mod oficial extrădarea ei, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Ştirea publicată marţi de ziarul canadian Globe and Mail a generat pierderi yuan-ului offshore, iar oficialii chinezi au acuzat SUA că abuzează de sistemul de extrădare în cazul lui Meng. Potrivit raportului, David MacNaughton, ambasadorul canadian în SUA, s-a întâlnit cu înalt oficiali de la Casa Albă şi Departamentul de Stat pentru a discuta despre cazul Meng.

MacNaughton aparent a exprimat nemulţumirea Canadei pentru că a fost atrasă în această dispută, în cadrul căreia câţiva cetăţeni canadieni au fost arestaţi în China după arestarea lui Meng în Canada în decembrie 2018.

“Suntem nemulţumiţi de faptul că cetăţenii noştrii sunt pedepsiţi. [Americanii] sunt cei care urmăresc ca legea americană să fie aplicată cu toată forţa împotriva lui Meng şi, totuşi, noi suntem cei care plătim preţul. Cetăţenii noştri îl plătesc”, a afirmat ambasadorul canadian.

De asemenea, ambasadorul a precizat că SUA şi-a exprimat aprecierea pentru faptul că Ottawa va onora acordul de extrădare, adăugând că ţara sa va face presiuni asupra Beijingului să îi elibereze pe cetăţenii canadieni arestaţi pentru motive vagi privind “securitatea naţională”.

Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a ameninţat că China va “lua măsuri” ca răspuns la decizia SUA, adăugând că această extrădare este un “abuz” de putere.

“Toţi trebuie să fie traşi la răspundere pentru propriile acţiuni. Atât SUA cât şi Canada ar trebui să fie conştiente de gravitatea cazului şi să ia măsuri pentru a rectifica greşeala”, a precizat Hua.

Un director al Huawei, care a luat cuvântul într-un panel la Davos, a acuzat în mod vag Statele Unite că încearcă să îşi exercite “supremaţia”. Ken Hu a declarat că nicio ţară nu ar trebui să îşi exercite “supremaţia” în economia globală, un comentariu aparent direcţionat către SUA şi încercările de a scoate Huawei de pe pieţele occidentale.

Meng urmează să apară în faţa judecătorului în 6 februarie, când se va stabili data audierii pentru extrădare. După ce SUA va depune cererea oficială de extrădare, Departamentul canadian al Justiţiei va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a decide dacă va aproba cererea şi pentru a începe procedurile de extrădare.

Meng, arestată în Canada în 1 decembrie 2018 şi eliberată ulterior pe cauţiune, este acuzată că ar fi indus în eroare în mod conştient diverse bănci în legătură cu relaţia companiei chineze cu “partenerul” său Skycom din Hong Kong, pe care Reuters l-a expus pentru încălcarea sancţiunilor impuse de SUA prin facilitarea de vânzări către companii iraniene.

Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

De asemenea, Huawei a avut de înfruntat recent o presiune tot mai mare în Occident. De altfel, gigantul chinez a fost deja exclus de pe piaţa americană, iar Australia şi Noua Zeelandă au blocat implicarea gigantului hi-tech chinez în construirea reţelelor 5G. În plus, Japonia intenţionează să interzică achiziţiile de echipamente Huawei şi ZTE pentru a consolida sistemele de protecţie împotriva scurgerilor de informaţii şi a atacurilor cibernetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe