SUA cere Ungariei să suspende implementarea controversatei legi privind educaţia superioară

SUA a cerut guvernului ungar să suspende punerea în aplicare a noii legi privind educaţia superioară care ar putea duce la închiderea Universităţii Centrale Europene, înfiinţată de miliardarul George Soros. Premierul ungar a apărat adoptarea legii.
Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

Într-o declaraţie publicată marţi, Departamentul de Stat al SUA a susţinut că legislaţia ungară modificată aplică “cerinţe discriminatorii şi oneroase pentru instituţiile acreditate de SUA în Ungaria şi ameninţă libertatea şi independenţa academică”.

Guvernul ungar ar trebui “să lucreze direct cu instituţiile afectate pentru a găsi o soluţie care le va permite să continue să funcţioneze liber”, se mai precizează în declaraţie.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că proiectul de lege plasează toate universităţile din Ungaria pe picior de egalitate.

Totuşi, adoptarea proiectului de lege în Parlamentul ungar a declanşat proteste în masă în Budapesta în luna aprilie, şi ulterior Comisia Europeană a lansat o acţiune legală împotriva Ungariei.

Legea prevede reglementări în ceea ce priveşte universităţile străine care operează în Ungaria, cerându-le să fie acreditate şi să aibă un campus în ţara lor de origine.

Dar opozanţii guvernului şi ai legii susţin că noua lege urmăreşte să forţeze închiderea Universităţii Centrale Europene, care a fost înfiinţată în 1991 de miliardarul american George Soros. De altfel, Soros finanţează multe ONG-uri în Ungaria.

Universitatea Centrală Europeană (UCE) din Budapesta oferă diplome acceptate atât în SUA cât şi în Ungaria, dar instituţia deţine un campus doar în Budapesta, nu şi în statul american New York, unde este acreditată.

Orban îl consideră pe Soros un inamic ideologic al cărui ideal de “societate deschisă” este în contradicţie cu planurile premierului de a transforma Ungaria într-un “stat neliberal”.

De asemenea, premierul ungar l-a acuzat recent pe Soros că are un efect dăunător asupra întregii Europe, susţinând că finanţatorul miliardar a “distrus vieţile a milioane de europeni cu speculaţiile sale financiare”. Mai mult, Orban l-a descris pe Soros ca “un inamic deschis al zonei euro”, acuzându-l că doreşte să deschidă graniţele Europei pentru milioane de imigranţi.

Oficialii ungari au ignorat anterior temerile exprimate de SUA cu privire la noua legislaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe