SUA cere Turciei să renunţe în iunie la acordul de achiziţionare a sistemului rusesc S-400

Sistemul rusesc antirachetă S-400
Sistemul rusesc antirachetă S-400 (Wikipedia.org)

SUA acordă Turciei un răgaz până la sfârşitul primei săptămâni a lunii iunie pentru a se retrage din acordul său cu Rusia privind achiziţionarea sistemului de apărare aeriană S-400 sau va avea de înfruntat consecinţe severe, inclusiv sancţiuni, potrivit informaţiilor apărute în presă.

În cazul în care Turcia nu se va retrage din acest acord şi nu va cumpăra sistemul de apărare antirachetă american Patriot în luna iunie, va avea de înfruntat consecinţe negative, a relatat marţi NBC News, citând mai multe surse familiare cu situaţia.

Consecinţele includ eliminarea Turciei din programul privind avionul de vânătoare F-35, anularea livrării a 100 de avioane F-25 iniţial alocate ţării şi impunerea de sancţiuni asupra Ankarei – toate aceste măsuri putând afecta poziţia ţării în NATO, mai precizează ştirea.

În decembrie 2017, Moscova şi Ankara au semnat un acord de credit pentru livrarea de sisteme S-400 către Turcia.

Dar SUA şi NATO au criticat acordul, invocând temeri privind securitatea şi incompatibilitatea sistemelor de apărare ruseşti şi cele ale NATO.

Turcia a declarat că achiziţionarea sistemului rusesc este o problemă suverană şi a exclus posibilitatea abandonării planurilor.

Acordul semnat între Rusia şi Turcia are o valoare de 2,5 miliarde de dolari, pentru livrarea a patru baterii de sisteme S-400. Prima livrare a fost stabilită să aibă loc în iulie 2019 şi se va desfăşura conform programului, au afirmat oficialii turci.