SUA cere ONU să intrerzică Iranului să dezvolte rachete balistice

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat în Consiliul de Securitate al ONU că Washingtonul va conlucra cu cei 15 membri ai Consiliului pentru reimpunerea restricţiilor asupra rachetelor balistice iraniene, potrivit RFE/RL.

Într-un discurs susţinut miercuri la o întâlnire a Consiliului, Pompeo a afirmat că embargoul ONU pentru arme aplicat împotriva Teheranului nu ar trebui ridicat în 2020. El a cerut Consiliului de Securitate să stabilească “măsuri de inspecţie şi interdicţie în porturi şi în largul mărilor cu scopul de a submina eforturile continue ale Iranului de a ocoli restricţiile aplicate asupra armelor”.

Întâlnirea Consiliului de Securitate a avut loc după ce un comandant militar iranian a confirmat că Teheranul a desfăşurat recent un test de rachetă balistică, acţiune ce a fost condamnată dur de puterile occidentale.

“Continuăm testele de rachete, iar acest test recent a fost unul semnificativ”, a susţinut marţi agenţia de ştiri Fars, citându-l pe generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţei aerospaţiale din cadrul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.

Consiliul s-a reunit săptămâna trecută pentru a dezbate testul din 1 decembrie, despre care SUA a afirmat că a încălcat Rezoluţia 2231 a ONU, adoptată ca parte a acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

SUA, care a ieşit din acordul nuclear în luna mai, consideră că testul este o încălcare directă a rezoluţiei respective şi a cerut Consiliului de Securitate să îl condamne.

Marea Britanie şi Franţa au descris testul ca fiind “provocator” şi “inconsistent” cu prevederile rezoluţiei.

Dar Rusia, care are putere de veto, a apărat dreptul Iranului de a efectua teste de rachete.

Rezoluţia 2231 cere Teheranului să se abţină de la testarea rachetelor capabile să transporte arme nucleare. Totuşi, rezoluţia nu a interzis în mod specific Iranului să testeze rachete.

Teheranul a afirmat că programul său de rachete are o natură defensivă şi că nu urmăreşte să construiască un arsenal de rachete dotate cu focoase nucleare.