SUA cere o întâlnire de urgenţă a ONU privind încălcarea sancţiunilor împotriva Phenianului

Washingtonul este nemulţumit de nerespectarea larg răspândită a sancţiunilor aplicate împotriva Coreei de Nord şi a cerut o întâlnire de urgenţă a ONU pe această temă. Un raport sugerează că Phenianul exportă ilegal cărbune şi evită un embargou asupra armelor.
Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)

Consiliul de Securitate al ONU se va întâlni de urgenţă luni pentru a discuta despre ceea ce Washingtonul susţine că sunt eforturi din partea unor ţări pentru a „submina şi obstrucţiona” sancţiunile aplicate împotriva Coreei de Nord.

Într-o declaraţie, misiunea americană la ONU a precizat că agenda întâlnirii va fi „discutarea implementării şi aplicării sancţiunilor ONU” împotriva Phenianului, care au fost concepute pentru a pune presiune pe statul comunist izolat să renunţe la armele sale nucleare, potrivit Deutsche Welle.

Washingtonul a acuzat Moscova că a modificat un raport independent al ONU pentru a ascunde un limbaj care implica faptul că firme şi companii ruseşti au încălcat unele dintre sancţiunile impuse împotriva Coreei de Nord.

Anterior, SUA a acuzat Rusia şi China că au efectuat exporturi ilegale de petrol către Coreea de Nord.

Vineri, secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Moscova că urmăreşte să submineze sancţiunile internaţionale, aplicate pentru prima dată în 2006 şi ulterior înăsprite pentru a slăbi în mod semnificativ economia nord-coreeană.

„Rusia a încercat în mod activ să submineze rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, activitatea ... comisiei ONU care evaluează respectarea sancţiunilor”, a declarat el la o conferinţă de presă la Departamentul de Stat.

Pompeo a precizat că speră că Comisia ONU pentru Sancţiuni va „publica documentul original ... care descrie activităţi clare legate de sancţiuni şi încălcări ale sancţiunilor”.

Raportul, care a fost trimis luna trecută Comisiei ONU, avertizează că Phenianul nu a suspendat programele sale nucleare şi de rachete şi că încalcă sancţiunile ONU privind exporturile. Raportul precizează că regimul nord-coreean face trafic cu cărbune în largul mării, în timp ce ia în derâdere un embargou asupra armelor şi restricţiile financiare.

În luna iulie, Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că „importă ilegal” produse petroliere rafinate, depăşind limitele impuse de ONU în ceea ce priveşte cantitatea de petrol pe care statul comunist nord-coreean o poate importa anul acesta. Limita prevăzută de sancţiuni este de 500.000 barili.

Pe lângă descoperirile legate de încălcarea limitelor la importurile de combustibil, raportul de 62 de pagini a mai dezvăluit încălcări ale interdicţiilor aplicate asupra exporturilor nord-coreene de cărbune, fier, fructe de mare şi alte produse care generează venituri de milioane de dolari pentru guvernul lui Kim, potrivit unor informaţii apărute în presă.

China, care este cel mai apropiat aliat al Phenianului, este responsabilă pentru mai mult de 90% din comerţul ţării izolate.

Alte activităţi invocate de SUA includ furturi cibernetice şi alte activităţi criminale, despre care Pompeo a afirmat anterior că „generează venituri semnificative pentru regim şi că trebuie să fie oprite”.

Vineri, Pompeo a susţinut că Washingtonul continuă dialogul său cu Phenianul despre „cum să se fie duse la îndeplinire toate angajamentele asumate” la un summit din 12 iunie între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe