SUA cere Irakului să nu mai cumpere gaz şi electricitate din Iran

Secretarul pentru energie al preşedintelui american Donald Trump a efectuat o vizită în Irak pentru a cere ţării să pună capăt dependenţei de gazul şi electricitatea iraniene şi să îşi deschidă sectorul energetic pentru investiţii americane.
Secretarul american al Energiei, Rick Perry
Secretarul american al Energiei, Rick Perry (Bloomberg via Getty Images)

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a însoţit marţi cea mai mare delegaţie comercială a SUA de până acum într-o vizită în Irak, căruia i s-a acordat o derogare de 45 de zile de la sancţiunile dure aplicate de Casa Albă sectorului energetic al Teheranului. În timpul vizitei, Perry a cerut Irakului să sisteze dependenţa de gazul şi electricitatea provenite din Iran, potrivit Express.co.uk.

El a comentat: “A sosit momentul ca Irakul să renunţe la dependenţa de naţiuni mai puţin credibile, care urmăresc dominaţia şi controlul. Lucrând împreună, SUA şi Irakul pot dezvolta industriile petrolului, gazelor şi apei irakiene”.

Guvernul de la Bagdad se pregăteşte să trimită o delegaţie în Washington pentru a cere o prelungire a derogării de la sancţiunile americane.

Totuşi, potrivit legislaţiei americane, derogarea nu poate fi acordată pe o perioadă mai mare de 180 de zile.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în luna mai că retrage SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

Trump a susţinut că Teheranul nu a onorat spiritul acordului şi a continuat activităţile legate de rachetele balistice cu rază lungă şi prin finanţarea a diverse grupuri teroriste în Orientul Mijlociu.

În august şi noiembrie au fost reimpuse două runde de sancţiuni americane, cea din urmă vizând sectorul energetic al Iranului.

În timpul vizitei sale, Perry s-a întâlnit cu premierul irakian Adel Abdul-Mahdi şi cu politicieni de rang înalt kurzi.

Reprezentanţi din 50 de companii americane vizând sectorul petrolului şi securităţii l-au însoţit pe Perry la o conferinţă de 2 zile în Bagdad.

De asemenea, Perry a cerut autorităţilor irakiene să îşi deschidă sectorul energetic pentru investiţii americane.

Totuşi, nu este clar dacă Irakul poate să pună capăt dependenţei de gazul iranian în intervalul de timp impus de SUA.

Statele Unite încearcă să reducă influenţa iraniană în Irak, care s-a aflat la un nivel ridicat de la invazia americană în această ţară în 2003.

Premierul irakian este fost membru al Consiliului Suprem Irakian Islamic, partid politic care are legături strânse cu Iranul.

Vizita lui Perry în Irak are loc în condiţiile în care Uniunea Europeană se pregăteşte să creeze un nou mecanism de plăţi pentru a face în continuare schimburi comerciale cu Iranul. Pentru a facilita plăţile, UE plănuieşte să creeze un cliring special pentru a gestiona tranzacţiile. Totuşi, ţările europene refuză să găzduiască mecanismul de teama unei reacţii represive a americanilor, potrivit Express.co.uk.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a confirmat faptul că planurile de construire a unui sistem alternativ avansează şi aşteaptă ca măsura să fie pusă în aplicare în următoarele săptămâni, până la sfârşitul anului, pentru a fi protejate şi promovate afacerile legitime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe