SUA către ONU: investigarea transparentă a asasinării jurnalistului Khashoggi este esenţială

O persoană afişează o fotografie cu jurnalistul saudit Jamal Khashoggi în timpul unui protest organizat de membri ai unei asociaţii media turceşti la intrarea în Consulatul saudit din Istanbul, Turcia, 8 octombrie 2018
O persoană afişează o fotografie cu jurnalistul saudit Jamal Khashoggi în timpul unui protest organizat de membri ai unei asociaţii media turceşti la intrarea în Consulatul saudit din Istanbul, Turcia, 8 octombrie 2018 (Chris McGrath/Getty Images)

SUA a declarat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului că o investigaţie „cuprinzătoare, concludentă şi transparentă” asupra „uciderii premeditate” a jurnalistului dizident saudit Jamal Khashoggi este „esenţială”, potrivit RFE/RL.

Washingtonul a mai precizat că investigaţia trebuie „desfăşurată în conformitate cu procedurile standard iar rezultatele trebuie făcute publice”.

Apelul americanilor a venit după ce o serie de ţări occidentale, care au participat luni la o evaluare a ONU a situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de uciderea lui Khashoggi.

Unele ţări reprezentate la întâlnirea ONU din Geneva, inclusiv Islanda şi Costa Rica, au mers mai departe cu criticile lor şi au cerut o investigaţie internaţională.

SUA s-a retras în luna iunie din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, alcătuit din 47 de membri, după ce a acuzat forul internaţional că a adoptat o atitudine părtinitoare împotriva Israelului. Însă Washingtonul a deţinut totuşi un statut de observator în cazul evaluării saudiţilor.

Turcia susţine că jurnalistul Khashoggi a fost ştrangulat la scurt timp după ce a intrat în clădirea Consulatului saudit din Istanbul în 2 octombrie, ca parte a unui asasinat planificat, iar apoi corpul său a fost dezmembrat şi distrus.

Bandar al-Aiban, şeful delegaţiei saudite la evaluarea ONU, a declarat că Regatul îi va judeca pe cei responsabili de uciderea jurnalistului.

Fii lui Khashoggi au cerut luni returnarea trupului tatălui lor, editorialist la Washington Post şi un critic al guvernului saudit.

Toţi cei 193 de membri ONU trebuie să treacă prin aşa numita Evaluare Periodică Universală l-a aproximativ fiecare patru ani. Ultima evaluare a Riadului a avut loc în 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe