SUA: Camera Reprezentanţilor votează o rezoluţie împotriva proiectului Nord Stream 2

(Getty Images)

SUA s-a opus de mult timp proiectului gazoductului ruso-european, ameninţându-l cu sancţiuni şi alte contramăsuri. Potrivit Washingtonului, proiectul reprezintă o ameninţare pentru securitatea energetică europeană şi poate fi folosit de Moscova ca mijloc de constrângere. Rusia insistă însă că proiectul în valoare de 11 miliarde de dolari este orientat doar spre afaceri.

Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului SUA, a condamnat proiectul Nord Stream 2 printr-o rezoluţie simbolică şi a susţinut aplicarea de sancţiuni împotriva proiectului.

Documentul, susţinut de republicani şi democraţi, a cerut ţărilor UE să se retragă din proiect, care a fost etichetat ca fiind un “pas drastic înapoi pentru securitatea energetică europeană şi pentru interesele SUA”. De asemenea, rezoluţia i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să “susţină securitatea energetică europeană printr-o politică de diversificare pentru a reduce dependenţa de Rusia”.

Francis Fannon, asistent al secretarului de stat american pentru resurse energetice, a afirmat că Washingtonul continuă să analizeze eventuale sancţiuni ce ar putea fi aplicate împotriva firmelor care lucrează la gazoductul rusesc.

Comentariile au avut loc după declaraţiile lui John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, care a precizat săptămâna trecută că SUA ia în considerare unele opţiuni pentru a opri construirea gazoductului.

Nord Stream 2 este un proiect comun între gigantul rus Gazprom şi compania franceză Engie, compania austriacă OMV AG, compania britanico-olandeză Royal Dutch Shell şi companiile germane Uniper şi Wintershall. Gazoductul va fi proiectat să transporte anual 55 miliarde de metri cubi de gaz natural rusesc către Uniunea Europeană pe sub Marea Baltică şi ocolind Ucraina.

Proiectul a fost acceptat de unele ţări europene şi a fost respins de altele, inclusiv Ucraina, Polonia, ţările baltice. La rândul său, SUA şi-a exprimat în repetate rânduri opoziţia faţă de acest gazoduct.