SUA: Camera Reprezentanţilor votează în favoarea reducerii numărului de refugiaţi sirieni şi irakieni

Legiuitorii americani au decis să îngreuneze intrarea în SUA a refugiaţilor din Siria şi Irak. Liderii Partidului Republican au cerut Congresului să oprească programul de restabilire a sirienilor în SUA.
Camera Reprezentanţilor din Statele Unite
Camera Reprezentanţilor din Statele Unite (TIM SLOAN / AFP / Getty Images)

Camera Reprezentanţilor a adoptat joi, cu uşurinţă, o legislaţie pentru intensificarea controalelor privind refugiaţii din Siria şi Irak şi pentru suspendarea unui program al preşedintelui Barack Obama de a primi în decursul anului următor 10.000 de imigranţi din zonele de conflict, sfidând o avertizare din partea liderului american că va folosi dreptul de veto. Proiectul de lege a fost adoptat cu 289 de voturi la 137.

“Acesta este un moment în care este mai bine să te simţi în siguranţă decât să te simţi prost”, a declarat republicanul Paul Ryan, preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

“Credem că este prudent şi responsabil să suspendăm temporar acest aspect al programului pentru refugiaţi, pentru a se putea verifica dacă teroriştii încearcă să se infiltreze în populaţia de refugiaţi”, a declarat el.

Guvernatorii celor 31 de state americane controlate de republicani au refuzat, de asemenea, să găzduiască refugiaţi din Siria. Democraţii îşi acuză rivalii că cedează în faţa xenofobiei după atacurile din Paris de săptămâna trecută, conform Deutsche Welle.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului în Senat, unde se va confrunta, de asemenea, cu o situaţie nesigură. Dacă legislaţia va fi adoptată de camera superioară, Obama a promis că se va opune prin veto.

Washingtonul a declarat miercuri că proiectul de lege va introduce “cerinţe inutile şi nepractice care ar afecta eforturile de susţinere a unora dintre cei mai vulnerabili oameni din lume.”

“Având în vedere vieţile care sunt în joc şi importanţa critică – pentru partenerii noştri din Orientul Mijlociu şi Europa – a implicării Statelor Unite în vederea soluţionării crizei refugiaţilor sirieni, dacă preşedintelui i se va prezenta HR 4038 atunci el s-ar opune proiectului de lege”, a susţinut Casa Albă.

Votul de joi a avut loc în condiţiile în care Uniunea Europeană ia măsuri pentru a-şi securiza graniţele şi se pregăteşte să adopte noi legi împotriva terorismului.