SUA blochează achiziţionarea de aparate F16 din Israel de către Croaţia

Avion de luptă israelian F-16
Avion de luptă israelian F-16 (Getty Images)

Guvernul croat a anunţat în luna martie că se află în discuţii cu Israelul pentru a cumpăra o serie de avioane de luptă F-16 vechi pentru suma de 485,6 milioane de dolari.

Administraţia SUA a afirmat că nu aprobă această mişcare a Tel Aviv-ului, relatează Channel 10, citând oficiali israelieni anonimi.

Aparent, Israelul a nemulţumit administraţia preşedintelui american Donald Trump prin adăugarea de sisteme electronice de producţie israeliană la avioanele F-16 ca parte a eforturilor de a convinge Croaţia să le cumpere.

Premierul croat Andrej Plenkovic şi omologul său israelian Benjamin Netanyahu au anunţat acordul în luna ianuarie, iar principalul organism de apărare al Croaţiei şi-a anunţat răspunsul două luni mai târziu.

Între timp, în luna octombrie, ministrul croat al Apărării, Damir Krsticevic şi ambasadorul american Robert Kohorst au participat la baza aeriană croată din Pleso la predarea a două elicoptere americane Black Hawk, ca parte a unei donaţii în valoare de 53 milioane de dolari către naţiunea balcanică. În plus, SUA şi-a îndeplinit promisiunea făcută toamna trecută, adică aceea de a oferi Croaţiei câteva elicoptere UH-60.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe