SUA avertizează ţările să blocheze importurile de petrol iranian din noiembrie 2018

(Getty Images)

SUA insistă ca diverse state ale lumii să nu mai importe petrol din Iran începând cu luna noiembrie, a afirmat marţi un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat american, avertizând că Washingtonul nu va da nicio derogare de la sancţiuni.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în 8 mai că SUA se retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri cu scopul de a restricţiona semnificativ activităţile nucleare iraniene în schimbul reducerii sancţiunilor internaţionale aplicate Iranului. În plus, Trump a afirmat că va reimpune sancţiuni comerciale Teheranului şi ţărilor care continuă să facă afaceri cu iranienii, potrivit RFE/RL.

Oficialul american a confirmat, cu condiţia anonimatului, faptul că Trump intenţionează să respecte termenul limită de 180 de zile, care expiră în 4 noiembrie.

Administraţia Trump nu intenţionează să emită scutiri unor ţări care sunt aliaţi apropiaţi pentru importuri de petrol iranian, a mai precizat oficialul reporterilor.

“Aş ezita să spun că se vor face excepţii. Cred că tendinţa va fi nu, pentru că nu se vor acorda scutiri”, a adăugat oficialul.

“Vom izola sursele de finanţare a Iranului şi urmărim să scoatem în evidenţă comportamentului malign al Iranului în regiune”, a afirmat el.

Preţul ţiţeiului american a crescut cu peste 2 dolari în 26 iunie, ajungând la 70 de dolari barilul pentru prima dată din luna mai.

Oficialul american a mai declarat că SUA conlucrează cu ţări din Orientul Mijlociu pentru mărirrea producţiei de petrol, astfel încât aprovizionarea cu petrol să nu fie afectată la nivelm mondial.

În contextul protestelor izbucnite de câteva zile din cauza scăderii puternice a valorii monedei naţionale iraniene, preşedintele ţării, Hassan Rohani, a încercat marţi să liniştească cetăţenii afirmând că guvernul va contracara presiunea economică a viitoarelor sancţiuni americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe