SUA avertizează din nou Turcia să nu achiziţioneze sistemul rusesc S-400

Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400
Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 (Getty Images)

Departamentul de Stat al SUA a declarat că a avertizat din nou Turcia să nu avanseze cu achiziţionarea sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400, potrivit RFE/RL.

Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a afirmat marţi că Washingtonul ar putea reconsidera acordarea accesului Turciei la avionului de vânătoare performant F-35 în cazul în care aliatul său din NATO va cumpăra sistemul S-400.

“Am avertizat Turcia că achiziţionarea sistemului S-400 va duce la o reevaluare a participării Turciei în programul F-35”, a precizat Palladino, adăugând că mişcarea turcilor va expune riscului alte potenţiale transferuri de arme către Ankara.

Comentariile sale au fost reiterate anterior, tot marţi, de către generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, într-o audiere în Comisia pentru Servicii Armate a Senatului SUA.

“[Achiziţionarea sistemului S-400] reprezintă o problemă pentru toate avioanele noastre de luptă, şi în mod specific pentru F-35”, a declarat Scaparrotti.

SUA a fost de acord să vândă Turciei 100 de avioane de vânătoare F-35, din generaţia a cincea, însă până acum a livrat doar două astfel de avioane.

Anul trecut, Congresul SUA a cerut amânarea livrărilor viitoare.

De asemenea, Washingtonul a susţinut că ar putea renunţa să vândă Turciei sistemul de apărare antirachetă american Patriot, un echivalent al sistemului rusesc S-400.

Luna trecută, mass media rusă a raportat că Turcia intenţionează să cumpere patru unităţi S-400 pentru suma de 2,5 miliarde de dolari.

Oficialii NATO şi cei americani sunt îngrijoraţi că achiziţionarea sistemului S-400 de către Turcia ar permite Rusiei să obţină acces la tehnologii secrete ale alianţei militare vestice.