SUA au interceptat milioane de apeluri telefonice în Norvegia (presă)

Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA).
Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA). (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice în Norvegia într-o singură lună, a relevat marţi jurnalul norvegian Dagbladet, în baza unor documente furnizate de fugarul Edward Snowden, fost colaborator NSA, actualmente refugiat în Rusia.

Norvegia ar deveni astfel cea de-a şasea ţară unde programul de spionaj implementat de agenţia însărcinată cu interceptarea comunicaţiilor ar fi fost identificat după Germania, Franţa, Spania, Brazilia şi India, potrivit jurnalului, preluat de AFP.

NSA nu ar fi spionat conţinutul comunicaţiilor, ci metadatele acestora, mai exact identitatea interlocutorilor, precum şi locul şi durata apelurilor. 'Este foarte grav şi evident inacceptabil să existe programe de monitorizare a cetăţenilor norvegieni de o asemenea amploare', a reacţionat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul de protecţie a datelor.

'Este vorba despre date ce pot spune foarte multe despre noi', a declarat el pentru postul de televiziune NRK. Chestionate de Dagbladet, autorităţile norvegiene au răspuns că nu erau la curent cu acest program de supraveghere, în timp ce doi operatori importanţi de telecomunicaţii - Telenor şi Netcom - au asigurat pentru acelaşi jurnal că nu le-au oferit acces la date celor de la NSA.

'În ceea ce priveşte activităţile de intelligence, nu putem comenta cazurile individuale', a afirmat pentru AFP Mari Andersen, o purtătoare de cuvânt a misiunii diplomatice americane la Oslo. 'Am precizat deja că Statele Unite ale Americii colectează informaţii asemeni tuturor celorlalte ţări', a adăugat ea.