SUA ar putea trimite trupe terestre în Siria dacă Trump şi Putin ajung la un acord la summitul G20

Preşedintele american Donald Trump este dispus să trimită trupe terestre în Siria, pentru ca printr-un efort comun cu Rusia, să se stabilizeze ţara zguduită de război, a declarat secretarul de stat american.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Emmanuel Dunand—AFP/Getty Images)

Secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat că, în cazul în care ar fi trimise în Siria, ar dori ca trupele americane terestre să monitorizeze eforturile umanitare, şi să aplice atât un acord de încetare a focului cât şi aşa-zisele zone interzise zborului (no-fly).

Într-o declaraţie publicată înaintea summitului G20 din 7-8 iulie din Germania, Tillerson a afirmat: “Dacă ţările noastre [SUA şi Rusia] conlucrează pentru a promova stabilitatea la sol, acest lucru va crea un cadru pentru realizarea de progrese în soluţionarea politică viitoare a conflictului din Siria”.

Secretarul de stat american a precizat că situaţia volatilă din Siria va fi un subiect de discuţie între preşedintele Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin.

Cele două ţări s-au ciocnit în repetate rânduri cu privire la sprijinul acordat de Moscova regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, despre care SUA consideră că a folosit arme chimice împotriva propriului popor.

Tillerson a adăugat: “Rusia, în calitate de garant al regimului Assad şi ca ţară implicată în conflictul sirian, are răspunderea de a se asigura că nevoile poporului sirian sunt acoperite şi că nicio facţiune din Siria nu reocupă sau ocupă ilegal zonele eliberate de sub controlul ISIS sau al altor grupuri teroriste”. Grupul jihadist Statul Islamic mai este cunoscut şi sub numele de ISIS.

În luna aprilie, SUA a lansat 59 de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze aeriene de unde, potrivit unor oficiali ai Casei Albe, regimul sirian ar fi lansat un atac cu arme chimice asupra civililor.

Assad încă se află la putere datorită suportului Rusiei, care a ajutat guvernul sirian să întoarcă balanţa în favoarea sa într-un război complicat împotriva jihadiştilor dar şi a rebelilor.

H.R McMaster, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat reporterilor înaintea summitului G20 din oraşul german Hamburg că Trump “va prezenta o viziune nu doar pentru relaţia viitoare a Americii cu Europa, ci şi pentru viitorul alianţei transatlantice, precum şi ce înseamnă acest lucru pentru securitatea şi prosperitatea americană”.

Pe lângă faptul că sprijină relaţia SUA cu aliaţii NATO, discursul este simbolic dacă luăm în considerare faptul că Polonia este vecină cu Rusia şi temerile regionale legate de ambiţiile Moscovei după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Va fi o călătorie aglomerată pentru Trump, care se va întâlni, de asemenea, cu omologul său chinez Xi Jinping, faţă de care a manifestat o oarecare frustrare pentru eşecul Chinei de a presa Coreea de Nord suficient şi a o forţa să îşi restricţioneze programele de arme nucleare şi rachete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe