SUA ar putea cheltui cel puţin 2,4 miliarde de dolari pe an în operaţiunile împotriva Statului Islamic

Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, la Pentagon în Washington DC.
Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, la Pentagon în Washington DC. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Eforturile militare ale SUA împotriva Statului Islamic (SI) au costat aproape un miliard de dolari până acum şi ar urma sa ajungă la o sumă cuprinsă între 2,4 miliarde de dolari şi 3,8 miliarde de dolari pe an în cazul în care operaţiunile aeriene şi terestre continuă în ritmul actual, conform analizei unui think-tank, relatează Reuters.

Însă o intensificare a eforturilor, care să includă mai multe atacuri aeriene şi o creştere semnificativă a forţelor pe teren, ar putea duce la costuri cuprinse între 13 miliarde de dolari şi 22 de miliarde de dolari anual, relevă analiza prezentată luni de Centrul pentru Evaluări Strategice şi Bugetare, o organizaţie nonpartizană.

'Costurile viitoare depind, în mare parte, de cât de mult vor dura operaţiunile, de nivelul operaţiunile aeriene şi dacă vor fi desfăşurate forţe terestre suplimentare peste ceea ce s-a planificat deja', se arată în raport.

Secretarul apărării, Chuck Hagel, a declarat presei săptămâna trecută că Pentagonul a cheltuit între 7 milioane de dolari şi 10 milioane de dolari pe zi în operaţiunile împotriva Statului Islamic de la 16 iunie, când a desfăşurat pentru prima dată trupe pentru a sprijini armata irakiană şi pentru a oferi consiliere liderilor acesteia.

SUA au început atacurile aeriene împotriva jihadiştilor Statului Islamic în Irak la 8 august şi le-au extins la Siria la 22 septembrie. Forţele coaliţiei au desfăşurat 290 de atacuri aeriene în Irak şi Siria, din care 265 au aparţinut SUA.

Avioanele americane desfăşoară aproximativ 60 de zboruri de recunoaştere pe zi, iar circa 1.600 de militari americani sunt desfăşuraţi în Irak.

Centrul pentru Evaluări Strategice şi Bugetare susţine că estimările de costuri s-au bazat pe informaţii publice în legătură cu tipurile de avioane şi muniţie care sunt folosite, precum şi pe cheltuielile cu operaţiuni anterioare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe