SUA amplifică avertismentele adresate Rusiei privind conflictele dintre cele două forţe în Idlib

Rebel sirian stă lânga o baricadă în apropiere de satul Abu Dali din regiunea siriană Idlib
Rebel sirian stă lânga o baricadă în apropiere de satul Abu Dali din regiunea siriană Idlib (Nazeer Al-Khatib/AFP/Getty Images)

Statele Unite au intensificat, miercuri, avertizările adresate Rusiei cu privire la politica siriană şi au afirmat că Moscova încearcă să conteste prezenţa SUA în nord-estul Siriei, încălcând termenii unui acord de detensionare şi contribuie, de asemenea, la escaladarea luptelor din provincia de nord-vest Idlib.

James Jeffrey, trimis special al Statelor Unite pentru Siria şi lupta împotriva Statului Islamic, a declarat că Statele Unite sunt „foarte îngrijorate” în ceea ce priveşte atacul guvernului sirian, susţinut de Rusia, asupra provinciei Idlib şi a solicitat în mod repetat Moscovei să îl oprească.

„Este un conflict periculos. Trebuie oprit. Rusia trebuie să îşi schimbe politica”, a declarat Jeffrey.

Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au solicitat joi o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta situaţia din Idlib.

Preşedintele Donald Trump şi-a schimbat planurile de a scoate trupele americane din Siria după o reacţie din Congres şi a menţinut în jur de 600 de militari, în mare parte în nord-estul Siriei, pentru a continua lupta împotriva Statului Islamic.

Cu toate acestea, în nord-vestul Siriei, Statele Unite nu au trupe pe teren şi, astfel, deţin puţină influenţă asupra Rusiei sau a guvernului sirian.

Violenţa s-a accelerat în ultimele luni în Idlib, în ciuda mai multor eforturi de încetare a focului, inclusiv în ianuarie.

Miercuri, forţele guvernamentale siriene au intrat în oraşul Saraqeb din Idlib, potrivit mai multor declaraţii, în cadrul unei ofensive a preşedintelui Bashar al-Assad de a recaptura ultima fortăreaţă rebelă.

„Vedem nu doar ruşi, ci şi iranieni şi Hezbollah implicaţi activ în sprijinirea ofensivei siriene. Nu ştim dacă ofensiva este doar pentru a ajunge la autostrada M4-M5”, a spus Jeffrey, referindu-se la autostrăzile strategice care leagă Alepul de Hama şi Latakia pe coasta Mediteranei.

Jeffrey a menţionat că Moscova îşi poate schimba politicile şi poate răspunde cerinţelor comunităţii internaţionale fără a renunţa la Assad. „Aceste cerinţe nu sunt nejustificate. ... Ele necesită o schimbare în comportamentul guvernului respectiv (Assad). Acest guvern nu ar supravieţui o săptămână fără ajutorul rus.”

Nord-estul Siriei este un teatru de operaţiuni foarte complicat, găzduind forţe ale Statelor Unite, Turciei şi Rusiei, precum şi ale guvernului sirian şi ale unor miliţii iraniene, care toate operează într-un teritoriu relativ restrâns.

Moscova a umplut vidul retragerii Statelor Unite din zonă, consolidându-şi prezenţa militară în nord-estul Siriei, iar acordurile de detensionare dintre cele două părţi asigură evitarea oricăror confruntări.

Miercuri, însă, Jeffrey a spus că au existat mai multe incidente de încălcare de către Rusia a termenilor acordurilor, în cadrul unor incidente pe care le-a caracterizat drept încercări de a contesta prezenţa americană.

„Am văzut un număr limitat de ocazii în care ... au încercat să intre adânc în zona în care patrulăm noi şi SDF (miliţiile rebele siriene) . Acestea mă îngrijorează", a spus el referindu-se la Forţele Democrate Siriene (SDF), care lucrează cu Washington în nord-estul Siriei, condus de kurzi.

Jeffrey a mai subliniat că, deşi numărul acestor incidente nu este foarte mare, este în creştere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe