SUA ameninţă guvernul lui Assad cu “măsuri ferme şi adecvate” după recentele atacuri aeriene în Siria

Soldaţi americani.
Soldaţi americani. (Getty Images)

SUA susţine că va lua “măsuri ferme şi adecvate” împotriva forţelor guvernamentale siriene, invocând “încălcări repetate ale acordului de încetare a focului” şi este îngrijorată că armata siriană ar putea lansa o nouă operaţiune militară pentru a relua provincia Deraa din sudul Siriei.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute: “În calitate de garant al zonei de deconflictizare, împreună cu Rusia şi Iordania, SUA va lua măsuri ferme şi adecvate ca răspuns la încălcările comise de regimul lui Assad”, precizează site-ul Zero Hedge.

Nauert a făcut referire la acordul încheiat în noiembrie 2017 între SUA, Rusia şi Iordania care, printre altele, prevede acţiuni de “reducere şi eliminare a forţelor străine şi a luptătorilor străini din zonă pentru a asigura o pace durabilă”. La acea vreme, prevederea a fost interpretată în mare parte ca un apel pentru o zonă “fără Iran” în sudul Siriei, deoarece Israelul a ameninţat demult că va intra în război dacă soldaţii iranieni vor fi prezenţi în apropierea graniţei sale.

Avertismentele Departamentului de Stat au fost adresate la sfârşitul unei săptămâni în care mass media de stat siriană a afirmat că avioane de vânătoare americane au atacat în noaptea de 23 spre 24 mai câteva poziţii ale armatei siriene în deşertul estic, în apropierea graniţei cu Irakul. Aparent, în atac au fost ucişi 12 luptători pro-guvernamentali.

Însă SUA a negat orice implicare în acel incident: “Nu ni s-a raportat nicio operaţiune militară desfăşurată de coaliţia condusă de SUA împotriva unor ţinte sau forţe loiale regimului sirian”, a afirmat căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului central al armatei americane (CENTCOM). În plus, un purtător de cuvânt al Pentagonului a precizat: “Aceste rapoarte sunt false. Coaliţia nu a lovit nicio poziţie a armatei siriene în estul Siriei”.

În plus, după mai puţin de 24 de ore, a avut loc un alt atac aerian asupra unei baze militare din centrul Siriei pentru care a fost învinuit Israelul. Se presupune că atacul a vizat un depozit de arme al grupului libanez Hezbollah.

Un raport Reuters a confirmat că avertismentul emis de SUA vineri seară a fost făcut ca urmare a faptului că: 1) forţele guvernamentale siriene au eliberat ultimele zone ocupate de grupul jihadist ISIS în sudul ţării; şi 2) Damascul se află acum “în cea mai puternică poziţie de la primele luni ale războiului civil sirian, izbucnit în 2011”. În plus, Reuters a precizat că guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad “a recapturat toate zonele ocupate de rebeli în apropierea Damascului în ultimele săptămâni, inclusiv zona dens populată Ghouta Orientală, precum şi unele enclave mari din centrul Siriei”.

Aşadar, în esenţă, în timp ce avertizează împotriva “încălcărilor [acordului de încetare a focului] comise de regimul Assad” şi a expansiunii sale, Departamentul de Stat reconfirmă poziţia SUA că guvernul sirian nu se poate “extinde” în interiorul propriilor graniţe suverane (graniţe ce au fost de mult timp recunoscute pe plan internaţional şi de către ONU).

Armata siriană se pregăteşte să se deplaseze şi mai mult în interiorul provinciei siriene sudice Derra, unde luptele au izbucnit în primele luni ale anului 2011. Mass media de stat siriană a raportat că avioane guvernamentale aruncă broşuri deasupra oraşelor regiunii, avertizând forţele anti-Assad că trebuie să depună armele sau vor fi atacate.