SUA acuzată de spionarea autorităţilor turce. Washigtonul neagă

SUA a negat un raport publicat de Wall Street Journal, care a susţinut că NSA înca spionează anumiţi aliaţi ai Washingtonului, inclusiv preşedintele turc şi premierul israelian.
Biroul central al NSA la Fort Meade
Biroul central al NSA la Fort Meade (NSA via Getty Images)

Departamentul de Stat american a respins rapoartele care susţin că SUA continuă să spioneze autorităţile turce, chiar şi după scurgerile făcute de Snowden în 2013.

Negarea a avut loc la câteva ore după ce ziarul Wall Street Journal a raportat că SUA a desfăşurat operaţiuni de supraveghere asupra unora dintre aliaţii săi din NATO, inclusiv asupra autorităţilor turce.

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a participat în 29 decembrie 2015 la o conferinţă de presă în care a discutat despre afirmaţiile făcute de mass media care afirmau că Turcia şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan au fost monitorizaţi pentru a obţine informaţii despre “grupurile radicale din Siria”.

“Cât despre acuzaţiile voastre referitoare la problema cu preşedintele Erdogan, nu am auzit niciodată un astfel de lucru”, a susţinut Toner.

Pe lângă faptul că este un membru al unei coaliţii internaţionale ce luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi Irak, Turcia este un aliat valoros al NATO, a menţionat Toner, conform Hürriyet Daily News.

Toner a precizat că SUA şi-a schimbat abordarea în privinţa supravegherii după ce fostul contractor NSA Edward Snowden, suspectat că ar fi spion chinez, a expus în 2013 o mare parte din operaţiunile de monitorizare ale NSA.

În raportul său, Wall Street Journal a susţinut că administraţia Obama a plasat anumiţi lideri aliaţi pe o aşa zisă listă protejată, ferindu-i de operaţiunile de monitorizare ale NSA, dar a permis spionarea altora - inclusiv a preşedintelui turc şi premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe, a susţinut că preşedintele Barack Obama şi-a instruit administraţia să se abţină de la monitorizarea comunicaţiilor liderilor aliaţi străini.

În 2013, Snowden a divulgat informaţii care au arătat că NSA a monitorizat convorbirile cancelarului german Angela Merkel, ale consilierilor apropiaţi ai acesteia şi ale personalului acesteia ani de zile. Acest lucru a tensionat relaţiile dintre Germania şi SUA.

Wall Street Journal a raportat că operaţiunile de spionaj ale NSA au inclus şi conversaţiile telefonice dintre oficialii israelieni de rang înalt, congressmenii americani şi grupurile de lobby evreieşti din SUA.

Mai mulţi oficiali ai Casei Albe au considerat că informaţiile interceptate puteau fi valoroase pentru a contracara campania lui Netanyahu împotriva acordului nuclear încheiat între marile puteri şi Iran, conform unor surse oficiale citate de Wall Street Journal.

Campania de monitorizare a NSA a arătat Casei Albe faptul că Netanyahu şi consilierii săi au divulgat detalii despre negocierile americano-iraniene – pe care Israelul le-ar fi aflat datorită propriilor operaţiuni de spionaj, a raportat ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe