SUA acuză Rusia că încearcă să producă prăbuşirea economică a Ucrainei

Vicepreşedintele american Joe Biden
Vicepreşedintele american Joe Biden (Joe Raedle / Getty Images)

Vicepreşedintele american Joe Biden a acuzat guvernul rus că încearcă să producă prăbuşirea economică a Ucrainei, susţinând că în prezent Kievul “se află sub asediu”.

“Rusia încearcă să submineze stabilitatea şi suveranitatea Ucrainei prin orice mijloc, inclusiv prin încercarea de a crea condiţii ce vor produce o prăbuşire economică a Ucrainei”, a declarat Biden.

“De fapt, aceasta este prima preferinţă a sa [a Rusiei, n.r.]”, a adăugat el. “Dar nu putem lăsa acea strategie să reuşească.”

Biden a făcut aceste remarci la un forum pentru oamenii de afaceri americani şi ucraineni desfăşurat luni la Camera de Comerţ a SUA.

Vicepreşedintele a susţinut, de asemenea, că Moscova trimite soldaţi şi arme pentru a destabiliza Ucraina.

“Rusia construieşte avanposturi militare pe terenul ucrainean”, a adăugat Biden. “[Moscova] continuă să trimită soldaţi ruşi, mercenari ruşi, tancuri şi rachete în numeroase părţi ale Ucrainei.”

SUA acuzat Rusia de luni de zile că trimite soldaţi în estul Ucrainei pentru a-i susţine pe rebelii separatişti pro-ruşi ce luptă cu trupele ucrainene – o acuzaţie respinsă de Kremlin.

Administraţia Obama a impus mai multe runde de sancţiuni asupra Moscovei datorită crizei din Ucraina.

Toate acestea au loc în condiţiile în care Washingtonul plănuieşte să pregătească soldaţi ucraineni în luna noiembrie, la o bază din vestul Ucrainei.

Generalul american Ben Hodges a declarat luni că programul va implica aproximativ 300 de soldaţi americani. “Dacă este aprobat, atunci vom începe să pregătim unităţi militare ale Ministerului [ucrainean al] Apărării, începând cu luna noiembrie.”

Aproximativ 310 militari aparţinând Brigăzii Aeropurtate nr. 173, cu baza în Vicenza, Italia, pregătesc în prezent cel de-al doilea dintre cele trei batalioane ale gărzii naţionale ucrainene la Centrul Internaţional pentru Menţinerea Păcii şi Securităţii din Yavoriv, în vestul Ucrainei, în apropierea graniţei cu Polonia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe