SUA acuză Rusia că desfăşoară tot mai multe rachete de croazieră “interzise”

Sistem rusesc de rachete Iskander.
Sistem rusesc de rachete Iskander. (Captură Foto)

Comandantul forţelor nucleare americane a declarat că Rusia a continuat să desfăşoare un tip de rachetă de croazieră despre care Statele Unite au precizat că încalcă Tratatul de control al armelor încheiat în timpul Războiului Rece, acesta constituind un semnal că Moscova nu este descurajată de avertismentele Washingtonului.

Comentariile au fost făcute marţi de generalul american John Hyten, în condiţiile în care diverşi oficiali americani adoptă poziţii tot mai agresive pentru a înfrunta Moscova.

În urmă cu patru ani, racheta suspectă – o rachetă de croazieră cu lansare terestră – a fost identificată pentru prima dată public de Washington şi etichetată ca o încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), semnat în 1987.

De când a fost acuzată în 2014, Rusia a negat în repetate rânduri afirmaţiile SUA, deşi anul trecut, un oficial militar american de rang înalt a declarat că Moscova a desfăşurat deja racheta problematică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în decembrie 2017 că SUA s-a retras de fapt din tratat atunci când a desfăşurat sisteme de lansare de rachete în România, adăugând că acuzaţiile făcute de NATO urmăresc să prezinte Moscova ca fiind partea care nu respectă tratatul şi să ofere Washingtonului un motiv de a se retrage oficial din INF.

Oficiali americani au declarat că în ultimele câteva luni, totuşi, Moscova a început în linişte să îşi schimbe metoda de abordare a problemei, trecând de la negarea acuzaţiilor SUA la un fel de dialog cu negociatorii americani.

În timpul unei audieri a Comisiei pentru Servicii Armate din cadrul Senatului, republicanul Deb Fisher, a întrebat dacă Rusia şi-a mărit producţia rachetei de croazieră respective. Hyten, şeful Comandamentului Strategic al Statelor Unite, a răspuns “Da”.

Tratatul INF, în esenţă, a interzis în Europa toate rachetele de croazieră şi balistice de rază medie cu lansare terestră. INF a fost considerat un acord esenţial de control al armelor încheiat între Moscova şi Washington şi a contribuit la înlăturarea unei ameninţări destabilizatoare pe continent.

Agenţiile americane de informaţii aparent au descoperit pentru prima dată faptul că Rusia a testat un nou sistem de rachete la sfârşitul anilor 2000, dar numai în 2014, fosta administraţie Obama a acuzat în mod oficial Kremlinul.

Oficiali americani au încercat să convingă Rusia să-şi recunoască acţiunile şi, în cele din urmă, au cerut o întâlnire la Comisia Specială de Verificare - un grup de experţi tehnici din ambele tabere.

Dar progresul înregistrat în soluţionarea disputei a fost mic, astfel că republicanii din Congresul SUA au cerut acţiuni mai eficiente. Cea mai recentă lege privind finanţarea programelor militare americane prevede cheltuirea a până la 60 milioane de dolari pentru dezvoltarea unei noi rachete de croazieră cu lansare terestră pentru a contracara acţiunile Moscovei.

În noiembrie 2017, Christopher Ford, înalt oficial în Consiliul de Securitate Naţională, care a fost selectat să conducă divizia de neproliferare a Departamentului de Stat al SUA, a criticat dur abordarea precedentă privind problema rachetelor şi a cerut o politică mai agresivă. De asemenea, el a identificat public racheta în cauză.

“Acum, ruşii trebuie să aleagă între a accepta dorinţa noastră de a păstra tratatul sau a continua pe calea lor actuală, care duce la prăbuşirea acordului. Nu mai au opţiunea să păstreze prăjitura şi să o şi mânce”, a afirmat Ford.

Contribuind la adâncirea tensiunilor, SUA a mai concluzionat că inginerii ruşi au proiectat în mod deliberat noul sistem de rachetă pentru a se putea integra în sistemele permise, precum Iskander. Potrivit unui oficial al Departamentului de Stat aflat la curent cu problema, noul sistem de rachetă rusesc a îngreunat eforturile serviciilor americane de spionaj să distingă rachetele între ele.

La începutul acestui an, administraţia Trump a publicat prima Evaluare a Activităţii Nucleare (Nuclear Posture Review), un document care prezintă circumstanţele în care SUA va folosi arsenalul său nuclear. Evaluarea a inclus posibilitatea utilizării de arme nucleare tactice cu putere limitată, precum şi a unor noi rachete cu lansare de pe submarine.

Luna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat o serie de arme aparent noi şi în mod special a citat Evaluarea Activităţii Nucleare a administraţiei Trump ca motiv pentru construirea noilor sisteme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe