SUA acuză Coreea de Nord că nu respectă plafonul ONU privind importurile de petrol. Trump primeşte o nouă scrisoare de la Kim

Navă sub pavilion chinez surprinsă transferând ţiţei către un mineralier nord coreean
Navă sub pavilion chinez surprinsă transferând ţiţei către un mineralier nord coreean (Trezoreria americană)

La o zi după ce preşedintele american Donald Trump şi consilierul pentru securitate naţională John Bolton s-au contrazis, marţi, în public, dacă dictatorul nord-coreean şi-a “respectat cuvântul” în ceea ce priveşte testele nucleare şi de rachete – Trump afirmând că liderul din Phenian nu a efectuat teste nucleare şi nici rachete cu rază lungă de acţiune – SUA a lansat noi acuzaţii că regimul comunist nord-coreean a încălcat limita impusă de sancţiunile ONU la importurile de produse petroliere rafinate, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

SUA şi aliaţii săi au depus o plângere oficială la Consiliul de Securitate în această săptămână, făcută publică miercuri, în care au acuzat Phenianul că a efectuat cel puţin 79 de livrări ilegale de combustibil până acum în acest an, depăşind deja plafonul anual de 500.000 de barili. În decembrie 2017, ONU a impus limite stricte Nordului asupra cantităţii importurilor de petrol şi produse petroliere rafinate ca urmare a programului interzis de teste nucleare şi dezvoltare de rachete.

“Restricţia asupra importurilor de produse petroliere rafinate ale Coreei de Nord este critică pentru a menţine presiunea asupra acesteia, inclusiv asupra celor responsabil de programul de arme de distrugere în masă (WMD), şi pentru a obţine denuclearizarea finală şi completă a Coreei de Nord”, potrivit plângerii oficiale adresate CSONU, cu data de 11 iunie.

Este interesant faptul că înregistrarea plângerii a coincis cu anunţul lui Trump că a primit o scrisoare “frumoasă” de la dictatorul Kim Jong-un într-un moment în care discuţiile directe au stagnat de la summitul eşuat din Hanoi din luna februarie între cei doi lideri. “Tocmai am primit o scrisoare frumoasă de la Kim Jong-un. Nu pot să va arăt scrisoarea, evident, dar a fost foarte personală, plină de căldură, o scrisoare foarte frumoasă. Coreea de Nord, sub conducerea sa, are un mare potenţial”, a declarat liderul american unui grup de reporteri.

Casa Albă aparent încearcă să promoveze organizarea de noi discuţii, la un an după prima întâlnire istorică dintre Trump şi Kim în Singapore în 12 iunie 2018.

Lucrurile au devenit interesante când Bolton a declarat marţi publicaţiei WSJ că Phenianul nu se conformează termenilor conveniţi la summitul din Singapore.

“Ei au declarat că nu vor mai testa rachete balistice, rachete balistice cu rază intercontinentală sau teste nucleare. Dar ele au continuat. Ei fac o mulţime de alte lucruri care încă indică faptul că nu au luat decizia strategică de a renunţa la arme livrabile, motiv pentru care continuăm campania de a aplica presiune maximă”, a precizat Bolton.

Totuşi, câteva ore mai târziu, Trump şi-a contrazis consilierul, declarând despre Kim: “El şi-a respectat cuvântul. Nu au loc teste nucleare. Nu sunt lansate rachete mari sau cu rază lungă de acţiune”, adăugând că au fost testate doar proiectile cu rază scurtă de acţiune. “Este ceva cu totul diferit, dar el şi-a respectat cuvântul faţă de mine. Acest lucru este foarte important”, potrivit CNN.

Coreea de Nord a testat de două ori luna trecută câteva rachete cu rază scurtă, lucru care a alimentat speculaţii dacă a fost de fapt un test interzis pentru rachete cu rază lungă de acţiune.

De asemenea, Trump a mai declarat în această săptămână că va interzice spionajul CIA asupra Phenianului cât timp el se află la conducerea Statelor Unite. Remarcile au fost făcute după ce Trump a fost întrebat în legătură cu un raport care susţinea că fratele vitreg al lui Kim Jong-un – Kim Jong-nam – ar fi fost de fapt informator al CIA şi ulterior a fost executat din acest motiv. “I-aş spune [lui Kim] că aşa ceva nu s-ar întâmpla cu siguranţă sub auspiciile mele”.

În ceea ce priveşte acuzaţia că Phenianul a depăşit limita anuală privind importul de produse petroliere rafinate, se ştie de mult timp că regimul nord-coreean s-a implicat în acţiuni agresive de subminare a sancţiunilor internaţionale, inclusiv desfăşurarea de transferuri de pe o navă pe alta în largul mării. Drept răspuns, timp de peste un an, un grup de ţări ONU, inclusiv SUA, Japonia, Coreea de Sud, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Franţa, au patrulat o regiune în Marea Chinei de Est şi în apropierea Chinei şi Coreei de Nord, acoperind o suprafaţă de 1.812.992 km pătraţi, pentru a opri activităţile care încalcă sancţiunile.

Rapoarte recente au detaliat că Phenianul foloseşte tehnici tot mai avansate şi inventive pentru a evita sancţiunile asupra importurilor de petrol, inclusiv manipularea sistemelor de transmisie ale navelor, mascarea fizică a petrolierelor, schimbarea ilegală a numelor şi alte forme de fraudă privind identitatea, transferuri pe timp de noapte şi folosirea de vase suplimentare pentru transbordare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe