SUA a ştiut de planul de evadare al baronului mexican al drogurilor El Chapo

Un poster cu imaginea baronului mexican al drogurilor El Chapo, pe care scrie “Căutat, din nou”, este văzut la un stand de ziare din Mexico   City în 13 iulie 2015.
Un poster cu imaginea baronului mexican al drogurilor El Chapo, pe care scrie “Căutat, din nou”, este văzut la un stand de ziare din Mexico City în 13 iulie 2015. (Captură Foto)

Documente interne ale DEA (Drug Enforcement Administration) obţinute de Associated Press au dezvăluit faptul că SUA a aflat despre planurile de evadare ale baronului mexican al drogurilor Joaquin “El Chapo” Guzman la o lună după capturarea acestuia.

În martie 2014, după arestarea lui Guzman în Mexic în luna februarie, agenţii din Los Angeles au raportat un complot finanţat de un alt cartel al drogurilor pentru a ameninţa şi/sau mitui oficialii închisorii.

În luna iulie, o investigaţie a dezvăluit faptul că fiul lui Guzman a angajat o echipă de agenţi din cadrul serviciului de contrainformaţii al armatei pentru a proiecta un plan pentru eliberarea tatălui său.

După decembrie 2014, agenţii DEA din Houston au raportat că “a existat un plan pentru a-i elibera atât pe Guzman-Loera, cât şi pe liderul întemniţat al cartelului Los Zetas, Miguel Angel 'Z-40' Tevino-Morales.”

Niciunul dintre documente nu a furnizat informaţii relevante privind evadarea din 11 iulie, dar luând în considerare aceste informaţii, este surprinzător că nu au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni evadarea din închisoarea situată în orăşelul Altiplano.

Guzman, liderul cartelului Sinaloa, a evadat sâmbătă seara printr-o gaură săpată în celula sa, care ducea la un tunel lung de aproximativ 1,5 km. Tunelul, care avea o ieşire pe o proprietate abandonată din apropierea orăşelului, era dotat cu ventilaţie şi electricitate. În tunel se afla de asemenea şi o motocicletă.

În prezent, aproximativ 30 de gardieni ai închisorii sunt reţinuţi pentru anchetă, cu ajutorul Departamentului american de Justiţie, în condiţiile în care Guzman este acuzat că a comis diverse crime în Statele Unite.

“Este foarte dezamăgitor şi, sincer, sunt uimit – deşi nu surprins – că a avut loc acest lucru”, a declarat fostul director regional al DEA în Mexic, David Gaddis, pentru CBS News.

“În ciuda faptului că a fost închis într-o închisoare de maximă securitate, informaţiile DEA indică faptul că Guzman Loera a fost capabil să trimită ordine fiului sau şi altor membri ai cartelului prin avocaţii care l-au vizitat în închisoare şi posibil prin folosirea unui telefon mobil furnizat ... de gardieni corupţi ai închisorii”, au susţinut documentele.

“El Chapo”, diminutiv de la “chaparro” (“bondoc”), aluzie la înălţimea lui de 1,67 metri, a mai evadat dintr-o închisoare de maximă securitate în 2001, când s-a ascuns într-un coş cu lenjerie murdară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe