SUA: A murit hackerul care putea face un bancomat să 'scuipe' bani

Hackerii chinezi au furat modele mai multor sisteme americane de armament, potrivit unui raport.
Hackerii chinezi au furat modele mai multor sisteme americane de armament, potrivit unui raport. (U.S. Department of Defense)

Barnaby Jack, un faimos hacker care putea determina un ATM bancar să scoată singur bani şi care a contribuit la îmbunătăţirea securităţii dispozitivelor medicale, a murit la San Francisco, transmite Reuters.

Autorităţile medicale din San Francisco au precizat că decesul a avut loc joi, fără a oferi detalii suplimentare. Barnaby Jack ar fi avut în jur de 35 de ani.

El ar fi trebuit să apară la convenţia hackerilor, Black Hat, programată pentru săptămâna viitoare la Las Vegas, unde ar fi urmat să demonstreze cum puteau fi atacate de la distanţă dispozitivele implanturilor de inimă. Barnaby Jack afirmase că, de la o distanţă de circa 9 metri, putea să omoare o persoană care avea un astfel de implant.

Geniul său consta în capacitatea de a descoperi viruşii din minicalculatoarele încorporate în echipamente precum dispozitivele medicale şi bancomatele. El era aplaudat şi ovaţionat puternic la convenţiile hackerilor pentru creativitate şi simţul spectacolului.

Barnaby Jack a devenit unul din cei mai faimoşi hackeri din lume după o demonstraţie din 2010, intitulată 'Jackpotting', în care a făcut un bancomat să 'scuipe' bani.

Comunitatea hackerilor şi-a exprimat vineri, pe Twitter, consternarea la aflarea veştii privind moartea sa.

Cel mai recent angajator al lui Barnaby Jack, firma de consultanţă în domeniul securităţii cibernetice IOActive, a transmis pe Twitter: 'Pierdut, dar niciodată uitat. 'Piratul' nostru drag, Barnaby Jack, a murit'.

Atacurile sale asupra ATM-urilor au atras cea mai mare atenţie, însă activitatea sa de depistare a deficienţelor dispozitivelor medicale ar putea avea un impact şi mai mare, notează Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe