Studiu: Pe Pământ este mai cald decât în orice altă perioadă din ultimii 1400 de ani

(NASA via Getty Images)

Clima Pământului s-a încălzit mai mult în ultimii 30 de ani ai secolului XX decât a făcut-o în orice altă perioadă ce cuprinde trei decenii din ultimii 1400 de ani. Aceasta este concluzia unui nou studiu efectuat de peste 80 de oameni de ştiinţă din 24 de naţiuni, care susţin că majorarea temperaturii actuale a fost determinată de creşterea emisiilor de dioxid de carbon şi de alte aşa-numite emisii de gaze cu efect de seră.

Echipa internaţională de cercetare a reconstituit schimbări regionale de temperatură în toate cele şapte continente, analizând date climatice din inelele copacilor, polen, formaţiuni speologice, bucăţi de gheaţă, sedimente din lacuri şi oceane, precum şi înregistrări istorice din întreaga lume. Cea mai consistentă tendinţă din ultimii două mii de ani au fost perioadele îndelungate de răcire de zeci de ani, probabil cauzate de o creştere a activităţii vulcanice, scăderea radiaţiilor solare, schimbărilor în ce priveşte vegetaţia care acoperă solul şi deviaţiile lente ale orbitei Pământului în jurul Soarelui.

Dar datele arată că răcirea naturală, cu excepţia Antarcticii, s-a redus în mod treptat la sfârşitul secolului al XIX-lea, moment ce coincide cu debutul industrializării şi cu creşterea rezultată a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Studiul, publicat în revista Nature Geoscience, arată că perioadele de încălzire şi de răcire nu au avut loc la nivel mondial, înregistrându-se diferenţe distinctive de temperaturi medii între emisfera sudică şi cea nordică.

Noile date vor fi făcute publice şi încorporate în viitorul raport climatic al Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice sponsorizat de ONU.