Studiu: Mersul pe jos reduce semnificativ riscul de a muri de cancer la sân sau prostată

Diagnosticarea de cancer de sân este o experienţă stresantă, dar adesea pacientul poate fi ajutat cu tratamente alternative, cum ar fi acupunctura
Diagnosticarea de cancer de sân este o experienţă stresantă, dar adesea pacientul poate fi ajutat cu tratamente alternative, cum ar fi acupunctura (Joe Raedle / Getty Images)

Când se luptă împotriva cancerului, activitatea fizică este la fel de utilă ca un medicament puternic, afirmă experţii de la Walking for Health.

Potrivit celor mai recente studii efectuate pentru Walking for Health de către asociaţia Macmillan Cancer Support şi de organizaţia caritativă britanică The Ramblers, este suficient să se parcurgă pe jos o distanţă de 1,6 km, la o viteză de 5 km pe oră pentru a reduce cu 40% riscul de cancer de sân. În mod similar, pentru oricine suferă de cancer de prostată acest tip de activitate fizică reduce cu 30% riscul de a face cancer de prostată.

Estimările sunt bazate pe liniile directoare ale celei mai importante voci în domeniul sănătăţii în guvernul britanic - Chief Medical Officer – conform căreia, în fiecare săptămână ar trebui să fie practicate 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată. Aceste estimări pot fi citite şi într-un alt mod: pentru a reduce, respectiv de 40 şi 30% riscul de a muri de cancer de sân sau de prostată ar trebui să se meargă pe jos la o viteză minimă de 5 km pe oră timp de 20 de minute zilnic.

După cum a reamintit Macmillan Cancer Support, o asemenea măsură permite, de asemenea, contracararea în mod eficient a efectelor secundare, cum ar fi retenţia de apă la nivelul braţelor care pot afecta femeile care suferă de cancer de sân, cât şi probleme cum ar fi anxietatea, depresia, oboseala, probleme de mobilitate şi modificări ale greutăţii.

"Nu putem continua să închidem ochii în faţa a ceea ce pare a fi o soluţie foarte simplă şi evidentă", a declarat Ciaran Devane, directorul executiv al Macmillan Cancer Support, comentând noile estimări, relatează luni situl online Il Sole 24ore. "Este din ce în ce în ce mai clar - a adăugat Benedict Southworth, director executiv al The Ramblers - că mersul pe jos poate face diferenţa pentru cei care îşi revin sau care trăiesc cu un cancer sau alte probleme grave de sănătate".

Având în vedere această conştientizare, conform declaraţiilor lui Devane, exerciţiul fizic ar trebui să fie prescris ca parte a tratamentului împotriva cancerului.