Studiu: "În ADN viaţa continuă după moarte încă patru zile"

ADN
ADN (wikipedia.org)

În ADN (acidul dezoxiribonucleic) viaţa continuă după moarte pentru încă patru zile, fapt observat la şoareci şi peşti, unde anumite gene par să continue să fie active câteva ore după moarte. Acestea sunt concluziile studiului microbiologului Peter Noble, de la Universitatea Washington din Seattle, publicat pe site-ul BioRxiv, care nu necesită revizuirea comunităţii ştiinţifice, şi citat pe site-ul web al revistei Science din 22 iunie 2016. Descoperirea ar putea îmbunătăţi tehnicile de conservare a organelor pentru transplanturi.

Când un organism viu moare, nu întotdeauna funcţiile vitale încetează în acelaşi timp şi unele procese interne pot continua timp de mai multe ore. În trecut, analizând celule sanguine umane şi ficatul oamenilor după moarte, unele studii au indicat faptul că unele gene îşi continuau activitatea. Urmând aceste indicii, microbiologul Peter Noble a pornit în căutarea unor posibile activităţi post-mortem, analizând mai mult de 1.000 de gene la şoareci şi peştele zebră, animalele cele mai studiate în laboratoarele genetice.

El a descoperit că sute de gene continuă să funcţioneze după moarte, iar în cazul peştilor chiar şi după patru zile. Multe dintre genele active desfăşoară activităţi necesare organismului în situaţii de urgenţă, dar, în mod surprinzător, s-au dovedit "active" şi genele legate de dezvoltarea embrionului sau altele care facilitează dezvoltarea tumorilor. Aceste rezultate pot ajuta în înţelegerea problemelor importante legate de transplanturi şi, de asemenea, se dovedesc a fi un instrument excelent pentru medicina legală.

"Acest rezultat nu mă surprinde şi i-aş atribui o importanţă mult mai mare decât cea pe care o are în prezent", relatează, pentru reppublica.it., Carlo Alberto Redi, genetician şi biolog în cadrul Universităţii din Pavia. "Este vorba despre faptul că molecula de ADN, în anumite condiţii, îşi poate menţine activitatea biochimică, chiar dacă animalul căruia îi aparţine este mort. Biologul a afirmat că nu trebuie să ne surprindă faptul că "una sau mai multe gene se pot exprima la câteva zile de la moarte".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură