Studiu asupra primatelor: reducerea cantitatii de calorii extinde speranta de viata

(Christophe Archambault / AFP / Getty Images)

Un studiu de 20 de ani asupra maimutelor a aratat ca prin scaderea numarului caloriilor cu aproape o treime, le-a fost intarziata imbatranirea si au murit mult mai tarziu. Studiul sugereaza ca o dieta similara ar putea fi valabila si la oameni.

Inca din anii 1930, cercetatorii au efectuat studii, pentru a intelege o descoperire intriganta - de ce soarecii care au o dieta limitata de calorii, insa sanatoasa, traiesc mai mult decat cei care au o dieta normala.

Acum, in cel mai mare si mai bine controlat studiu de pana astazi, cercetatorii de la Centrul National de Cercetare al Primatelor din Wisconsin au confirmat ca primatele care primesc o dieta cu putine calorii, bine echilibrata, au vieti mai lungi, mai sanatoase, decat animalele cu diete nerestrictionate.

Cercetatorul Richard Weindruch, de la Centrul Clinic de Cercetare in Geriatrie din cadrul Spitalului Administrativ al Veteranilor din Madison explica: "Informatiile noastre arata ca exista un risc de trei ori mai mare sa se dezvolte o boala specifica varstei inaintate in cazul animalelor hranite normal, spre deosebire de cele care au fost supuse restrictiilor calorice de cand erau adulte," spune Richard Weindruch.

Bolile legate de varsta, la maimutele carora li s-a permis sa manance orice si-au dorit, includeau cancerul, diabetul si boli cardiovasculare, scurtandu-le speranta de viata. Incidenta unora dintre aceste boli s-a redus cu aproape jumatate la maimutele cu diete restrictionate.

Studiul, care a inceput in 1989, a urmarit un grup initial de 30 de primate adulte si a fost extins in 1994, incluzand alti 46 macaci rhesus adulti.

Un articol referitor la descoperirile cercetarii a fost publicat in ziarul 'Stiinta'.

Weindruch spune ca studiul asupra primatelor va continua sa observe cat de mult traiesc maimutele care primesc mai putine calorii.

Pana in prezent, 37% dintre maimutele care si-au pastrat dieta obisnuita au murit datorita bolilor specifice varstei inaintate, comparativ cu doar 13% in cazul maimutelor care primeau cu o treime mai putine calorii. Putine maimute au murit din cauze care nu au legatura cu dieta, precum ranile.

Potrivit afirmatiilor lui Weindruch, cercetatorii nu stiu de ce restrictia de calorii creste speranta de viata, insa considera ca este vorba de o schimbare benefica in modul in care corpul proceseaza energia la maimutele care mananca mai putine calorii.

Weindruch spune ca cercetarile arata ca nu doar viata este extinsa la maimutele cu restrictii de calorii, dar se imbunatateste si calitatea vietii, intarziindu-se scaderea masei musculare si micsorarea creierului, care poate duce la dementa.

"Consecinta este ca acum stim ca beneficiile restrictiei calorice in sanatate si abilitatea sa de a se opune procesului de imbatranire au efecte si asupra primatelor, ceea ce ne permite sa probam mecanisme ale imbatranarii care au relevanta la oameni", a afirmat acesta.

Diferenta in ceea ce priveste infatisarea intre maimutele cu dieta restrictiva si cele cu dieta normala este socanta. Primatele care consumau mai putine calorii aratau mai tinere si mai sanatoase, decat cele supuse la o dieta normala, mai grase si imbatranite.