Afecţiuni ale coloanei cervicale datorate smartphone-ului? - studiu


Înclinarea capului la 60 de grade pentru a citi pe ecranul smartphone-ului ajunge exact 27 de kg de presiune asupra coloanei cervicale.
Înclinarea capului la 60 de grade pentru a citi pe ecranul smartphone-ului ajunge exact 27 de kg de presiune asupra coloanei cervicale. (Epoch Times România)

Dacă faceţi parte dintre personele care stau toată ziua cu capul înclinat manevrând smartphone-ul, luaţi în calcul că vertebrele cervicale sunt încărcate pasiv cu o greutate de 27 de kg. Este ceea ce afirmă un studiu condus de profesorul Kenneth Hansraj, de la Spine Surgery and Rehabilitation Medicine din New York (https://cbsminnesota.files.wordpress.com/2014/11/spine-study.pdf ), care a măsurat greutatea la care este supusă coloana în funcţie de înclinaţia capului (de la 15 la 60 de grade).

Înclinarea capului la 60 de grade pentru a citi pe ecranul smartphone-ului determină asupra coloanei cervicale o presiune exercitată de o greutate de 27 de kg (greutatea unui copil în vârstă de 8 ani). Dar chiar şi aplecarea capului cu 15 sau cu 45 de grade adaugă o greutate în plus pe vertebre, care tind să se uzeze (respectiv 12 kg şi 22 kg). Greutatea pe coloană - scriu cercetătorii – creşte în mod dramatic atunci când se îndoaie gâtul. Pierderea curburii naturale a gâtului duce la o creştere a tensiunii la nivelul gâtului şi umerilor şi, de-a lungul timpului, această greutate se transformă în durere, rigiditate şi dureri de spate.

Din fericire, înainte de a apela la un chirurg există multe alte soluţii.

Cea mai simplă este conştientizarea gestului şi corectarea posturii înainte de a fi prea târziu. Este suficient ca telefonul să fie privit ţinând spatele într-o poziţie neutră, cu urechile aliniate cu umerii şi omoplaţii retraşi, evitând a petrece ore întregi cu capul aplecat.

Unele cercetări au arătat că o postură corectă ajută chiar la creşterea nivelului de serotonină şi testosteron şi reduce cortizolul - ''hormonul stresului".

Au fost lansate alte soluţii tehnologice, cum ar fi colierul wireless care detectează mişcarea coloanei cervicale pe tot parcursul zilei şi o înregistrează pe aplicaţia smartphone-ului, remediu care, spun cercetătorii, cel puţin la prima vedere, pare a fi mai dăunător ca problema în sine.

Şi totuşi, un gest - în aparenţă banal dar uitat în aceste timpuri moderne - poate ajuta cu adevărat dacă este făcut cât mai des: ridicaţi privirea şi priviţi orizontul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură