Studenţii comunişti protestează împotriva vizitei lui Dalai Lama în California: ar promova intoleranţa

Studenţii comunişti chinezi de la Universitatea din California, San Diego, protestează împotriva unui discurs ce va fi susţinut de Dalai Lama, pe motiv că acesta este un “personaj opresiv care ameninţă cu divizarea unei Chinei unificate”.
Liderul spiritual tibetan exilat, Dalai Lama.
Liderul spiritual tibetan exilat, Dalai Lama. (Neilson Barnard/Getty Images)

Conform unui raport publicat de revista Quartz, studenţii comunişti chinezi de la Universitatea din California, San Diego, sunt îngrijoraţi de o viitoare vizită a lui Dalai Lama, pe care îl consideră a fi o ameninţare pentru Partidul Comunist al Republicii Populare Chineze.

Anunţarea vizitei a declanşat nemulţumiri în rândul studenţilor chinezi ai Universităţii, care îl privesc pe liderul spiritual tibetan exilat ca pe un personaj opresiv ce ameninţă cu divizarea unei Chine unificate.

Trei grupuri de studenţi chinezi s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu directorul universităţii pentru a-i cere să anuleze invitaţia trimisă lui Dalai Lama. Liderul spiritual va susţine pe 16 iunie un discurs la un eveniment public, iar o zi mai târziu va susţine un alt discurs în campusul universităţii.

Rectorul universităţii, Pradeep K. Khosla, a refuzat să retragă invitaţia şi i-a asigurat pe studenţi că discursul liderului spiritual nu va conţine elemente politice.

Dar situaţia jenantă nu se opreşte aici. În timp ce studenţii chinezi şi-au făcut cunoscută opoziţia faţă de vizita lui Dalai Lama, retorica lor a împrumutat elemente de la mişcări activiste mai mari din campusuri de pe cuprinsul SUA. Consecinţa: ceea ce occidentalii ar putea percepe ca fiind un caracter corect al Partidului Comunist Chinez este de fapt o interferenţă cu angajamentul mediului academic pentru diversitate, corectitudine politică şi alte idealuri.

La scurt timp după ce Universitatea din California a anunţat vizita lui Dalai Lama, Asociaţia Studenţilor şi Academicienilor Chinezi a emis o declaraţie privind temerile lor.

“Universitatea din California este un loc în care studenţii îşi pot cultiva minţile şi îşi pot îmbogăţi cunoştintele. În prezent, diverse măsuri luate de universitate au contravenit cu spiritul respectului, toleranţei, egalităţii şi cinstei – etosul pe care este construită universitatea. Aceste acţiuni au atenuat entuziasmul studenţilor şi profesorilor chinezi. Dacă universitatea insistă să acţioneze unilateral şi să îl invite pe Dalai Lama pentru a susţine un discurs la ceremonia de absolvire, asociaţia noastră promite că va lua măsuri suplimentare pentru a rezista comportamentului nerezonabil al universităţii. Detaliile specifice ale acestor măsuri vor fi evidenţiate în declaraţiile noastre viitoare”, conform declaraţiei.